Grad nudi 100 tisuća kuna pedijatru i ginekologu, Županija čeka reformu zdravstva

Građani Križevaca već godinama nemaju zdravstvenu skrb kakvu imaju stanovnici drugih sredina, a pogotovo se to odnosi na djecu i žene. Otkad je dugogodišnji pedijatar pred više od četiri godine otišao u zasluženu mirovinu, Županija kao osnivač Doma zdravlja najmlađim Križevčanima nije uspjela osigurati stalnog liječnika, već se u pedijatrijskoj ordinaciji izmjenjuju liječnice koje putuju iz drugih ustanova ili pak iz mirovine. Međutim, nerijetko se događalo da u ordinaciji nema nikoga i da križevačke pacijente pokriva ordinacija u – Koprivnici.

Nije tajna da su roditelji nezadovoljni takvom organizacijom rada, pogotovo kad ni do Koprivnice više nije jednostavno doći bez automobila. Slična priča je i s ginekološkom ambulantom koju pokrivaju specijalisti iz koprivničke bolnice pa križevačke pacijentice nemaju svog stalnog liječnika, a već sad treba misliti na budućnost jer će u sljedećih pet godina i nekoliko obiteljskih liječnika otići u mirovinu pa bi Križevčani mogli ostati bez primarne zdravstvene skrbi.

Problem postoji i u Koprivnici i Đurđevcu, a svjesno ga je i vodstvo Županije koja je osnivač zdravstvenih ustanova pa se o tome govorilo na kolegiju koji je župan Darko Koren organizirao za gradonačelnike u listopadu. No umjesto da pronađe način i pokuša privući liječnike, Županija je “vrući krumpir” prebacila državi i poručila da “…. se određena rješenja očekuju i od najavljene reforme zdravstvenog sustava”.

U iščekivanju reforme zdravstvenog sustava ili aktivnijeg uključivanja Županije u organizaciju rada ustanova kojima je osnivač, Koprivnica, Križevci i Đurđevac ponudili su liječnicima specijalistima dodatne novčane naknade kako bi ih privukli u svoje sredine i pomogli građanima da dobiju adekvatnu zdravstvenu uslugu.

Grad Križevci odlučio je financijski poticati specijalista pedijatra te specijalista ginekologije i opstetricije na zapošljavanje i ostanak u Križevcima i upravo je objavljen Javni poziv za naknadu u neto iznosu od 100 tisuća kuna/13.272,28 eura. Naknadu može ostvariti isključivo doktor medicine specijalist pedijatrije i doktor medicine specijalist ginekologije i opstetricije zaposlen na neodređeno, puno radno vrijeme u navedenim specijalističkim ordinacijama u Križevcima, i to na način i pod uvjetima propisanima Programom. Natječaje za zapošljavanje tih doktora specijalista u navedenim specijalističkim ordinacijama provodi Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije. Zahtjev za ostvarivanje prava na poticajnu naknadu podnosi se Gradu Križevcima najkasnije do 8. prosinca 2022. godine.

Vezano
1 komentar
  1. Pero Utesterović piše:

    100 tisuća kuna za samo godinu dana rada.. ??Baš me zanima kako se sad osjeća pedijatar koji trenutno radi u Kž a neće dobiti ništa od Grada. Možda da da otkaz i prijavi se na tu mjeru? Kužil bi da ponudite stan na korištenje ili nekaj dok tu rade. Ova mjera bu trajala točno toliko na koliko je propisana pa opet ispočetka. Ili je to možda i plan…

Komentari su zatvoreni.