Ovogodišnji Advent bez jednokratne ambalaže – Grad je kupio nove čaše

Nova pravila vrijede za ugostitelje koji su na ovogodišnjem Adventu u Križevcima zakupili drvene kućice. Osim zabrane korištenja vanjskih grijalica terasa, obavezno je korištenje ekološki prihvatljive višekratne perive ambalaže za sve napitke veće od 0.1 l. Nabava ambalaže dosad je bila obaveza ugostitelja, a ove godine čaše je kupio i Grad Križevci. Naručili su oko 10 tisuća višekratnih perivih polipropilenskih (PP) čaša s personaliziranim motivom što će gradski proračun koštati oko 50 tisuća kuna, potvrdio nam je zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško uz objašnjenje da se čaše planira koristiti i na drugim gradskim manifestacijama.

Dio čaša ćemo posuditi ugostiteljima, a ostatak ambalaže koji im je potreban za posluživanje pića za vrijeme Adventa može biti od stakla ili će sami kupiti ili unajmiti ovakvu višekratnu perivu ambalažu. No važno je da ove godine na Adventu nema jednokratnih plastičnih ni višeslojnih papirnatih čaša koje se zapravo nisu mogle reciklirati“, naglasio je.

Budući da drvene kućice koje će se za ugostitelje postaviti na Strossmayerovom trgu nemaju perilice suđa, pitanje koje se nameće je – kako će se i gdje čaše prati. “Proizvođač čaša nudi i uslugu pranja, ugostitelji koji će koristiti staklenu ambalažu organizirat će se sami“, dodao je zamjenik Šaško.

U Hrvatskoj samo jedna tvrtka proizvodi ovakvu vrstu čaša i istovremeno nudi usluge dovoza čistih, preuzimanja prljavih te pranja i skladištenja. Riječ je o poduzeću CupUp System iz Pazina čije usluge su, osim Križevaca, dosad koristili i drugi gradovi u Hrvatskoj pa su koncept višekratnih čaša za potrebe javnih događaja poput adventa i sličnih manifestacija već prihvatili Šibenik, Velika Gorica, Dubrovnik, Trogir te otoci Zlarin, Prvić, Lastovo. Koncept višekratnog korištenja kao jedan od najučinkovitijeg  načina smanjenja stvaranja otpada dio je i globalne “zero waste” inicijative. Čaše koje će se koristiti na križevačkom Adventu prat će se – u Pazinu.

Za pranje čaša koristi se profesionalna industrijska perilica, proizvedene su od polipropilenskih materijala i testirane na više od 500 pranja. S obzirom na našu dosadašnju suradnju s velikim proizvođačima piva, posjedujemo potvrdu i mikrobiološki nalaz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar kao dokaz o zdravstvenoj ispravnosti čaša za višekratno korištenje“, odgovorio nam je Eduard Kalčić iz CupUp Systema.

Na križevačkom Adventu, ove čaše će se koristiti po sistemu depozita u kojem posjetitelj prilikom narudžbe pića plaća “kauciju”, a po završetku konzumacije čašu može zadržati kao suvenir ili je vratiti na pult i tražiti povrat plaćenog depozita. Što se tiče smanjenja količine otpada, ona će ovisiti o posjećenosti adventa, odnosno o broju konzumacija. Prema procjeni ugostitelja, okvirni broj konzumacija dnevno je oko 1400, što znači da bi za trideset sedam dana Adventa u Križevcima potrošili oko pedeset tisuća jednokratnih čaša.


20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.