U Novskoj posjetili poslovni inkubator za razvoj računalnih igara, obišli Lonjsko Polje

U subotu, 29. listopada 2022. dvadesetak polaznika programa Sandbox Game Dev Workshops, projekta sustavne edukacije udruge P.O.I.N.T. iz Križevaca pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, čiji je cilj ojačati lokalnu zajednicu te pružiti znanja i alate za rad u industriji izrade računalnih igara, posjetili su poslovni inkubator PISMO u Novskoj.

Polaznike je u Novskoj dočekao Vlado Vujica, predstavnik agencije SIMORA koji im je ukratko predstavio rad inkubatora i agencije, te buduće planove koji uključuju gradnju Kampusa i E-sports arene, za koju su sredstva već osigurana iz EU fondova, a za koju se nadaju da će privući još više mladih i dodatno galvanizirati poduzetništvo grada Novske i Sisačko-moslavačke županije.

Nakon obilaska zgrade PISMO 1, polaznicima su rad svojih tvrtki i obrta predstavili Dominik Cvetkovski (Aniq d.o.o.) koji je ujedno i predsjednik udruge Hrvatskih izrađivača računalnih igara (HU-IZ-VI), Tomislav Marković (obrt Dynamite Priest), Mateja Olujić (obrt Oona) i Mladen Bošnjak (obrt Misfit Village) koji je polaznicima ujedno bio i mentor na radionicama 3D modeliranja. Poduzetnici su mladim Križevčanima predstavili projekte na kojima rade i kratko s njima porazgovarali o mogućnostima rada u industriji računalnih igara.

Obilazak nove zgrade inkubatora, tzv. PISMO 2 započeo je razgledavanjem i isprobavanjem opreme za testiranje VR i AR softvera. Polaznicima su predavanje o izradi igara održali Josipa i Kristijan Bencek iz tvrtke Grow, također mladi poduzetnici iz inkubatora PISMO koji su već zabilježili neke značajne uspjehe, kako u industriji igara, tako i na području tehnologije i IT-a. Uz naprednu opremu, polaznici su također imali priliku vidjeti kako izgleda „mocap“ studio za snimanje pokreta i glazbeni studio.

Nakon kratke pauze i ručka, polaznici su posjetili i Park prirode „Lonjsko Polje – Krapje“, gdje su imali priliku uživo vidjeti kako funkcionira jedna AR aplikacija (koju su za potrebe Parka prirode također izradili Josipa i Kristijan Bencek) i kako se tehnologija, učenje i boravak na svježem zraku mogu ukomponirati u zanimljivu avanturu.

Posjet Parku prirode završio je vožnjom čamcem po rijeci Lonji, uz vodstvo zaposlenika parka i kratak audio-zapis koji je u realnom vremenu objašnjavao kontekst i specifičnosti parka i eko-sustava u kojem se nalazi. Treba naglasiti kako je cjelokupna ekskurzija bila besplatna za polaznike, a sredstva su osigurana iz projekta.

Projekt Sandbox Game Dev Workshops započet je u rujnu 2022. godine i traje do veljače 2023. godine, kada će se održati završna prezentacija na kojoj će se radovi polaznika prezentirati javnosti. Također će se izraditi i publikacija koja će popratiti sve segmente projekta i poslužiti kao mini-priručnik za izradu jednostavne igre.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.