Prestižna svjetska istraživačka nagrada američkoj profesorici Tajani Šimunić Rosing

Američko Udruženje industrije poluvodiča (Semiconductor Industry Association, SIA) i Korporacija za istraživanje poluvodiča (Semiconductor Research Corporation, SRC) dodijelili su ovaj tjedan godišnju sveučilišnu istraživačku nagradu profesorici Tajani Šimunić Rosing, doktorici računarskih znanosti s Kalifornijskog sveučilišta San Diego.

Profesorica Šimunić Rosing križevačka je unuka iz poznate obitelji Premzl. Djed Zdenko umirovljeni je mesar i sa 103 godine slovi za jednog od najstarijih građana Hrvatske, a majka Štefanija Šimunić umirovljena doktorica analitičke kemije i dugogodišnja članica Križevačkog likovnog kruga. Kao zanimljivost navedimo da je portal Križevci.info o istraživačkim uspjesima profesorice Šimunić Rosing pisao još prije 14 godina, kad je izjavila da je voli posjetiti Križevce, u koje s obitelji dolazi barem jednom godišnje.

Kako javlja portal USCD Today, SIA i SRC svake godine dodjeljuju sveučilišne nagrade istraživačima koji pokažu izvrsnost u unaprjeđenju tehnologija i dizajna poluvodiča, a profesorica Šimunić Rosing vodeća je istraživačica u ubrzavanju velikih podataka u hardveru koristeći nove tehnike strojnog učenja, kao što je hiperdimenzionalno računarstvo, gdje postiže impresivnu točnost u učenju iz velikih podataka uz odličnu izvedbu, ekstremnu energetsku učinkovitost i robusnost.

Šimunić Rosing je direktorica Laboratorija za energetsku učinkovitost sustava na matičnom sveučilištu, a njezini istraživački interesi su energetski učinkovito računarstvo, kiberfizički i distribuirani sustavi. Nadahnut ljudskim mozgom, istraživački rad profesorice Šimunić Rosing na hiperdimenzionalnim računalnim sustavima ubrzan je upotrebom GPU-ova, poljem programibilnih polja vrata (FPGA) te obradom u memoriji i pohrani za rukovanje visokodimenzionalnim vektorima u aplikacijama s velikim brojem podataka, uključujući genomiku, analizu podataka za COVID-19, spektrometriju mase, strojno učenje, sustave preporuka i mnoge druge primjene.

Njezin je rad također imao praktične primjene u optimizaciji analize podataka u oblaku, rubnom računarstvu te Internetu stvari, što je rezultiralo sustavima koji su znatno energetski učinkovitiji. Njezini nedavni projekti uključuju udruženo i distribuirano učenje u Internetu stvari, optimizaciju i implementaciju senzora i aktuatora za pametne gradove, upravljanje napajanjem, toplinom i pouzdanošću za podatkovne centre i mobilne sustave i slično. Šimunić Rosing je suradnik dvaju globalnih strukovnih organizacija – Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) i Udruženja za računalne strojeve (ACM).

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.