Unosni poslovi križevačkog poduzetnika bliskog politici

Križevački poduzetnik Zdenko Međimorec spominje se u transakcijama povezanim s Miodragom Borojevićem koji je uključen u prodaju Sberbankova vlasničkog udjela u Fortenova grupi investitoru iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Saifu Alketbiju, piše tjednik Nacional u broju od 8. studenoga. Za Međimorca navode da je javnosti poznat zbog prijateljsko-interesne veze s bivšim križevačkim gradonačelnikom, trenutačno državnim tajnikom u Ministarstvu obrane Brankom Hrgom.

Prema dokumentaciji koju spominje Nacional, Miodrag Borojević je trgovao utjecajem, koji je kao član Upravnog odbora imao u Fortenova grupi, kako bi pomogao osobno bogaćenje tvrtki u vlasništvu svog sina i njegovih poslovnih partnera s kojima je također interesno povezan. Radi se o dokumentima koji otkrivaju kompleksnu strukturu trgovine nekretninama i zemljištima koje su tvrtke povezane s Borojevićevim sinom Mateom i njegovim partnerima prodavale trgovačkim lancima koji su konkurenti Fortenova grupi i na tome unosno zarađivale. Borojevićevi poslovni partneri i suvlasnici tvrtke BMP asset su Zdenko Međimorec i Željko Petković, a ta je tvrtka osnovala tvrtke E projekt Dubrava, E projekt Vrbovec i tvrtku I. Zadar u kojima su spomenuta trojica direktori. E projekt Vrbovec je za 6.4 milijuna kuna u prosincu 2020. od Trgomonta kupio zemljište u Vrbovcu, a pola godine kasnije ga prodao Eurospinu za 4.59 milijuna eura.

Osim toga, Međimorec je iste godine kao jedini vlasnik i direktor tvrtke Morana prodao Eurospinu zemljište u Križevcima, koje je kupio od Tvornice viličara i na koje je Miodrag Borojević 2018. pokušao upisati založno pravo zbog pozajmice koju je dao Međimorcu. Ranije se bavio prodajom goriva i ostvario je unosnu preprodaju zemljišta trgovačkom centru Lidl preko svoje tvrtke Beneteks.

Paralelno s time, piše tjednik, Međimorec se profilirao kao vozač Branka Hrga i osoba od njegova velikog povjerenja, koja s Hrgom putuje po skupovima, osobito u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore 2015. I Hrg i Međimorec su tad računali na značajnije funkcije u budućoj raspodjeli vlasti, no sve je palo u vodu zbog skorog pada Vlade i raspuštanja Sabora 2016.

Javna je tajna bila, navodi Nacional, da je Hrg svim silama želio pomoći i Međimorecu kako bi ostvario profit i benefite na koje se računalo kroz planirano participiranje Hrga u izvršnoj vlasti. Situacija se, činilo se, za njih počela mijenjati nabolje dolaskom Borojevića na čelo ruskog O` Kaya 2017. i tad počinju pritisci na Podravku da pristane plasirati svoju robu u O`Kay, uz 10 posto provizije Međimorcu. Zbog navedenog zahtjeva za provizijom, kao i zbog nelogičnosti da plasman Podravkine robe za rusko tržište ide preko osobe iz Križevaca koja osim interesne veze s Borojevićem nema nikakvih drugih iskustava i referenci na tom području, navedena suradnja nikad nije zaživjela. Dijelom i jer je sve graničilo s “reketom” i budilo sumnju da se tako pokušalo skriveno rješavati međusobne dugove preko Podravke, otkriva Nacional.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.