Križevci u vrhu po broju doseljenih stranaca

U Križevce se prošle godine iz inozemstva doselilo tri i pol puta više osoba nego ih se odselilo u druge zemlje, što je najveći migracijski saldo s inozemstvom u Hrvatskoj. Konkretne brojke iz statističkih podataka Državnog zavoda za statistiku o migracijama po gradovima, koje je obradio portal gradonačelnik.hr, pokazuju da je u Križevce iz inozemstva doselilo 534 građana, dok ih je odselilo 156, što je 378 stanovnika više. Slijedi Čakovec sa 268 više doseljenih osoba izvana, nego odseljenih preko granice, pa Split gdje je migracijski saldo s inozemstvom bio 190, Sveti Ivan Zelina sa 134, Duga Resa 103, Zadar 101, Donja Stubica 100, Velika Gorica 97, Ivanec 79 i Jastrebarsko sa 59. U odnosu na broj stanovnika, najveći migracijski saldo s inozemstvom, od 1.98 posto, bio je u Križevcima, 1.88 posto u Donjoj Stubici, Ninu 1.73 posto, Dugoj Resi 1.01 posto, Čakovcu 0.98 posto, Svetom Ivanu Zelini 0.91 posto, Starom Gradu 0.75 posto, Ivancu 0.62 posto, Krku 0.61 posto i Novalji 0.57 posto.

Osim u inozemstvo, građani su se selili i unutar granica Hrvatske pa je ukupno u Križevce lani doselilo 886 osoba, a odselilo ih je 465. Pozitivan migracijski saldo, više doseljenih nego iseljenih građana, lani je imalo 56 gradova. Najveća razlika između doseljenih i odseljenih je u Velikoj Gorici (450 osoba) pa u Križevcima (421). Kako pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, u 2021. od doseljenih iz inozemstva trećina su hrvatski državljani, a dvije trećine stranci s dozvolama za boravak i rad. Među doseljenim stanovnicima Križevaca, najviše je onih koji su došli iz drugih zemalja, čak 378, odnosno 1.98 posto stanovnika.

Budući da u Križevcima traje veliki infrastrukturni projekt rekonstrukcije pruge i izgradnje drugog kolosjeka prema Koprivnici i državnoj granici, a radove provodi tvrtka Cengiz iz Turske, jedan od razloga ovako velikog broja doseljenog stanovništva upravo je činjenica da je od početka radova više od 400 njihovih radnika prijavilo prebivalište na području Križevaca, objašnjavaju iz Grada.

“Ove godine krenuli smo s procesom stvaranja prepoznatljivosti Križevaca kao mjesta u kojem svatko može naći mjesto za sebe i grada koji je okrenut zelenijoj sutrašnjici za sve svoje stanovnike. Pod sloganom „Tvoje prirodno okruženje“ nastojimo komunicirati sve benefite ovoga grada kako bi potaknuli pojedince i obitelji na doseljavanje u Križevce”, tvrde u vodstvu Grada za gradonacelnik.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.