Križevčanka Jasenka Kranjčević izložbom predstavila češke arhitekte u Hrvatskoj

U četvrtak, 3. studenog 2022. u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu svečano je otvorena izložba pod nazivom “Djelovanje graditelja, arhitekata i građevinskih inženjera iz Češke na prostoru Hrvatske”, autorice doc. dr. sc. Jasenke Kranjčević, diplomirane arhitektice i znanstvene savjetnice u Institutu za turizam u Zagrebu. Riječ je o izložbi koju su organizirali Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Napretkov kulturni centar, Hrvatsko-češko društvo i Institut za turizam, dijelom financiranoj sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

Izložba je predstavila 32 arhitekta i inženjera od ukupno 50, koliko ih je ovo istraživanje obuhvatilo, iako broj nije konačan. Felbinger, Bastl, Slaviček, Deutsch, Dryak, Dubsky, Kalda, Kodl, Melkus,Blecha, Beneš, Kraliček, Stibral i dr. samo su neka od imena arhitekata i inženjera koji su predstavljeni ovom izložbom. Kriterij za odabir i uvrštavanje na ovu listu bio je njihovo rođenje na prostoru današnje Češke iako se ne zna kako su se etnički izjašnjavali kao Česi ili pripadnici druge nacionalnosti.

– Većinu čeških turista, no sigurno i stanovnika brojnih hrvatskih gradova, iznenadit će koliko je poznatih zgrada diljem Hrvatske povezano sa imenima arhitekata iz Češke! Zahvaljujemo se gospođi Kranjčević da ovoj temi sustavno posvećuje svoj rad i Hrvatsko-češkom društvu, Institutu za turizam i Hrvatskom kulturnom društvu Napredak na suradnji prilikom organizacije izložbe, istaknuli su iz Veleposlanstva Češke u Zagrebu.

Izložba prikazuje stvaralaštvo od početka 19. stoljeća do sredine 20. stoljeća, koje je doživljavalo promjene ovisno o trendovima i stilovima u arhitekturi na koje su također utjecale promjene u državnoj regulativi, tehnološkim i konstruktivnim promjenama kao i političkim te povijesnim kretanjima u turbulentnim vremenima u kojima su navedeni arhitekti djelovali. Ovo nekomercijalno istraživanje pokazalo je kako je Hrvatska bila spremna prihvatiti nove ideje u oblikovanju i konstrukcijama.

Izložba je svojim otvorenjem pobudila interes ljubitelja kulturne baštine te stručnjaka pa ju je već prvog dana posjetio veliki broj studenata Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, što dovoljno govori o interesu i potrebi za ovakvom vrstom istraživačkog rada. Izložba se može pogledati u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, Bogovićeva 1/I, svakog radnog dana do 14. studenoga 2022. godine, u terminu od 10 do 17 sati.

Izvor: HKDNapredak.hr

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.