Nazorovci posjetili slovenske partnere u sklopu projekta “Čitanje ne poznaje granice”

cof

Učenici OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci po treći put su sudjelovali u knjižničarskom projektu „Čitanje ne poznaje granice/ Branje ne pozna meja“. Radi se o projektu u kojem sudjeluju slovenske i hrvatske škole s ciljem poticanja čitanja i razvoja pismenosti. Učenici iz hrvatskih škola čitaju slovenske autore i na temelju pročitanog provode literarne i likovne aktivnosti i obrnuto. Projekt traje jednu školsku godinu i završava susretom sudionika.

cof

U četvrtak 20. listopada, učenici članovi Čitateljskog kluba posjetili su partnersku Osnovnu školu Preserje pri Radomljah. Tamo su predstavili rezultate svog rada temeljene na djelima slovenske spisateljice i pedagoginje Ele Peroci. Izradili su kamishibai kazalište temeljeno na priči Moj kišobran može biti balon. Učenica Lana Večerin pripovijedala je spomenutu priču uz kamishibai te je sa Sunčicom Udvari izradila lutku i kišobran iz priče. Svi članovi Čitateljskog
kluba, njih trideset, sudjelovali su u oslikavanju ilustracija za kamishibai. Učenici Martin Butković i Jakov Hrlec predstavili su strip koji su izradili u aplikaciji Storyboard, a učenice Janja Baštek i Nika Bermanec prezentirale su plakat o Križevcima. Svi materijali poklonjeni su slovenskim učenicima i izloženi u njihovoj školi. Učenica Ema Škrlec održala je zanimljivu prezentaciju kojom je predstavila naš grad.

Slovenski učenici pripremili su dramski prikaz temeljen na poeziji Stjepana Jakševca i glazbeni nastup. Nakon službenog programa učenici su igrali društvene igre i upoznavali se u opuštenoj atmosferi. Uslijedio je obilazak škole koja je vrlo zanimljiva, zapošljava izvorne govornike kao učitelje engleskog i hrvatskog jezika, primjenjuje Glasserov pristup u podučavanju, ima velik broj stručnih suradnika i usmjerena je na zdrav život i zaštitu okoliša. Na povratku su učenici obišli Ljubljanu uz lokalnog vodiča. Suradnja se nastavlja krajem ove školske godine kad će slovenski partneri posjetiti Križevce. Voditeljica projekta je knjižničarka Andrea Katanović Babić u suradnji s učiteljicom likovne kulture Ana-Marijom Smoljanec.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.