Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1392

Pomrčina Sunca iz središta Križevaca (foto A. Dundović)
Pomrčina Sunca iz središta Križevaca (foto A. Dundović)
Pomrčina Sunca iz središta Križevaca (foto A. Dundović)

U Temi Krugova slušamo završnih dvadesetak minuta predavanja koje je u četvrtak, 29. rujna navečer u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković održao prof. dr. sc. Matko Milin, pod nazivom Nebeske pećnice: nastanak i nestanak elemenata. Bilo je to 15. predavanje u nizu znanstveno-popularnih predavanja koje organiziraju AD Perzeidi i udruga P.O.I.N.T. u sklopu projekta Future Hub Križevci. U ovom nastavku zaključujemo u kakvim okolnostima u svemiru može nastati svaki pojedini element iz periodnog sistema elemenata i do kojeg rednog broja možemo očekivati elemente koji se ne raspadaju tako brzo.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Sadi: Dječji vodič za biljke i kako ih saditi Riza Reyesa, na odjelu knjiga za mlade Mjesečari Monteriera Moree Baničević, na odjelu beletristike Nebo Piie Leino, a na stručno-znanstvenom odjelu Klopka zvana sreća: Prestanite se mučiti, počnite živjeti Russa Harrisa. Saznajemo i o događanjima u knjižnici u sklopu Mjeseca hrvatske knjige.

Na današnji datum rođeni su Évariste Galois, Dragutin Gorjanović-Kramberger, Pablo Picasso i Mario Kovač, predstavljena je prva mikrovalna pećnica za kućnu upotrebu, John Steinbeck dobio je Nobelovu nagradu za književnost, predstavljen je Windows XP, Sava je poplavila trećinu Zagreba, umrli su Katarina Kosača-Kotromanić, Sadako Sasaki, Miljenko Smoje i Vesna Parun.

U Vijestima Krugova govorimo o bacanju pirea od krumpira na Monetovu sliku, o jedinstvenom festivalu filmova o dizajnu, arhitekturi i umjetnosti, te o izloženenim djelima iz DDR-a 60-ih. Najavljujemo neke događaje u Križevcima u sljedećih tjedan dana, posebno na projektima Future Hub Križevci i SPARK.

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo današnju pomrčinu Sunca i novu fotografiju teleskopa James Webb.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Francesca Antonija Uttinija, Georgesa Bizeta, Johanna Straussa mlađeg, Gorana Listeša, te grupa Traveling Wilburys, Radost! i Elemental.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1392 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 25. listopada od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Promatranje pomrčine Sunca iz središta Križevaca1 (foto A. Dundović)
Promatranje pomrčine Sunca iz središta Križevaca 2 (foto A. Dundović)
20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.