Kulturno šokiranje – uspjeli bez veza i stranke

Troje kreativaca koji su pokrenuli poslove i već imaju uspješne karijere, gostovalo je prošli vikend na tribini o poduzetništvu u kreativnim industrijama na 18. Culture Shock Festivalu. Govorili su bez dlake na jeziku i fige u džepu o tome kako oni posluju u Hrvatskoj te je li ovo zemlja mogućnosti ili pak prepreka. Tri različite priče iz tri različita grada i tri različite karijere potpuno drukčijih umjetnika, ipak imaju zajednički nazivnik – uspjeli su sami zahvaljujući svom radu (ali još uvijek se trude i grizu iako nailaze na prepreke).

Aleksandar Vrhovec je glazbenik, renesansni čovjek i vlasnik tvrtke Wizz Pickups koji već petnaestak godina ručno proizvodi pickupove, a koriste ih Bon Jovi, ZZ Top, Slash, Aerosmitha, Red Hot Chili Peppers, legendarni blues rock gitarist Joe Bonamassa, američki jazz gitarist Al Di Meola, domaći Let3, TBF, Psihomodo pop i mnogi drugi. Posao mu je procvjetao u doba pandemije jer su, kaže, tad svi počeli svirati gitare. Dao je otkaz na mjesto informatičara u ŽZJZ-u i sad je sam svoj gazda. O svom brendu inovativnih suvenira BiteArt govorila je umjetnica Ana Šerić koja, uz biznis u kojem je spojila paprenjake s hrvatskim umjetnicima, uspješno radi i kao snimateljica i montažerka.

Treba sanjati velike stvari i planirati u najvećoj raskoši, a onda priču prilagođavati mogućnostima i okolnostima. Već radimo za neke muzeje, a moj plan je da se naši paprenjaci i drugi suveniri jednog dana nađu u svjetskim muzejima. Zašto ne i u New Yorku?“, rekla je Šerić. I Mladen Bošnjak se već probio na inozemno tržište, zaposlio je nekoliko ljudi, a planira još više. On je dizajner video igrica i njegova posljednja horor igra „Go Home Annie“ već je pokupila nagrade. Svoje znanje i vještinu u crtanju, modeliranju te animaciju i računalnu vizualizaciju u 2D i 3D svijetu iskoristio je za kreiranje novih svjetova, a publici se njegov rad itekako svidio.

Tribinu je kao dio programa 18. Culture Shock Festivala organizirala udruga P.O.I.N.T., a u ulozi moderatora izvrsno se snašao Pointovac Ivan Ivanović.

Vezano

Komentari su zatvoreni.