(FOTO/VIDEO) HPD-u „Kalnik“ brončana plaketa na 55. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova

Prošli vikend, 24. i 25. rujna 2022. godine, uspješno je održan 55. Susret hrvatskih pjevačkih zborova u Poreču i Vrsaru, koji je okupio 14 zborova iz 10 hrvatskih županija s preko 400 pjevača, koji su svoj nastup morali izboriti na županijskim smotrama, samostalnim preslušavanjima i video selekcijama.

Prvog dana Susreta zborovi su predstavili svoje natjecateljske programe u kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Poreč, koje je ocjenjivalo stručno povjerenstvo u sastavu Antoaneta Radočaj-Jerković, Igor Vlajnić i Marija Ramljak. Hrvatsko pjevačko društvo (HPD) „Kalnik“ Križevci tom je prilikom izveo po jednu skladbu povijesnog razdoblja (Petar Iljič Čajkovski: Legenda), hrvatskog autora (Emil Cossetto: Dorica pleše) i suvremenog izričaja (Spiritual: I’m gonna sing), za što je osvojio brončanu plaketu sa 75.08 bodova i posljednje, 13. mjesto u kategoriji zborova.

– Prvi put nastupili smo ‘uz bok’ mnogim velikim, akademskim zborovima, zborovima mladih i gotovo uvijek ‘zlatnim’ zborovima, što je bio poseban izazov, ali i poticaj da Križevci i dalje razvijaju i njeguju zborsku glazbu i opravdaju svoje stoljetno djelovanje, istaknuo je zborovođa Ozren Bogdanović.

Čak 8 zborova osvojilo je zlatne plakete s 90 i više bodova, a tri najuspješnija bila su: Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“, Osijek (98.58), Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (97.5) i Pjevački zbor mladih „Josip Kaplan“, Rijeka (96.75). U kategoriji klasične glazbe kod malih vokalnih sastava zlatnu plaketu osvojio je Ženski komorni zbor „Cantus ante omnia“, Zagreb (94.08).

Drugog dana Susreta u 11 sati zborovi su proslavili ovu manifestaciju svojim revijalnim nastupima te zajedničkim pjevanjem skladbe „Sliku milu Istre naše“ Ivana Matetića Ronjgova, uz gostovanje Mješovitog pjevačkog zbora „Joakim Rakovac“ iz Poreča te zbora Umjetničke škole Poreč. Križevačko pjevačko društvo predstavilo se spletom pjesama iz filma „Tko pjeva zlo ne misli“.

– U revijalnom nastupu nesumnjivo smo osvojili simpatije svih hrvatskih zborova što su nam potvrdili gotovo svi dirigenti i na desetke zborskih pjevača koji su zaključili da bez Križevčana Susret nije Susret i da od nas uvijek očekuju iznenađenje zbog kojega se isplate ovakva godišnja druženja, što nam pogotovo imponira – stoga smo i prijatelji s mnogim pjevačima diljem Hrvatske, zaključio je Bogdanović zahvalivši svima na podršci.

Posebnu Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja osvojilo je Crkveno pjevačko društvo „Mir“, Belišće za izvedbu djela „Sušna zikva na školju“ Krešimira Magdića. Susret je organizirao Hrvatski sabor kulture s udrugom Ars Cultura, tvrtkom Maistra d.d. te Hrvatskim društvom skladatelja – ZAMP.

Pomoć u organizaciji dalo je Pučko otvoreno učilište Poreč i Umjetnička škola, a materijalnu potporu Ministarstvo kulture i medija RH, Istarska županija, Grad Poreč, Općina Vrsar, Turistička zajednica općine Vrsar te Turistička zajednica općine Funtana.

Mali vokalni sastav – kategorija klasične glazbe
Ženski komorni zbor  „Cantus ante omnia“, Zagreb (94,08) – ZLATNA PLAKETA
 
Kategorija zborova
ZLATNE PLAKETE

  1. Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“, Osijek (98.58)
  2. Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (97.50)
  3. Pjevački zbor mladih „Josip Kaplan“, Rijeka (96.75)
  4. Crkveno pjevačko društvo „Mir“, Belišće (95.08)
  5. Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“, Čakovec (94.08)
  6. Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu „Concordia discors“, Zagreb (92.92)
  7. Ženski zbor KUD-a „Učka“, Matulji (92.08)
  8. Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Rudolf Rajter“, Ivanec (90.83)

SREBRNE PLAKETE

  1. Mješoviti pjevački zbor „Vitez“ KUD-a Konjščina (86.33)
  2. Ženski pjevački zbor „Vox feminae“, Bjelovar (84.92)
  3. Prvo hrvatsko pjevačko društvo „Zora“, Karlovac (83.00)

BRONČANE PLAKETE

  1. Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj“, Petrinja (77.58)
  2. Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik“, Križevci (75.08)
20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.