Europski tjedan održivog razvoja i u Križevcima

Pod motom “Misli globalno, djeluj lokalno” ovaj se tjedan diljem Europe i drugi put u Križevcima, obilježava Europski tjedan održivog razvoja. Glavna križevačka događanja fokusirana su na poljoprivredu i energiju.

Zbog velikog interesa građana za sunčanim elektranama, u Energetsko-klimatskom uredu će se u srijedu 21. rujna održati predavanje pod nazivom „Kako obračunavamo proizvodnju vaše sunčane elektrane“, na kojem će predstavnici tvrtke E.on prezentirati kako se radi obračun proizvodnje i potrošnje energije u samoopskrbnom modelu te objasniti pojedine stavke računa.

Druga tema namijenjena je poljoprivrednim proizvođačima i zainteresiranim građanima i odnosi se na pripremu za proizvodnju bez pesticida i prilagodbu europskoj strategiji “Od polja do stola” kojoj je cilj ograničavanje upotrebe kemijskih pesticida u proizvodnji hrane. Na predavanju pod nazivom “Ne-kemijske mjere zaštite bilja” u četvrtak 22. rujna u 18 sati u Energetsko-klimatskom uredu, dr. sc. Marijana Ivanek-Martinčić govorit će o uzgoju hrane bez štetnih kemikalija, a Davor Zemljak iz Vodnih usluga o utjecaju ispuštanja otpadnih voda iz septičkih jama na okoliš.

Kako bi dodatno informirali građane o fotonaponskim elektranama, KLIK 24. rujna od 16 sati organizira događaj pod nazivom Upoznaj moju elektranu. Okupljanje je kod gornjogradske lipe jer se upravo u njenoj blizini u gornjem gradu trenutačno proizvodi najviše sunčanih kilovata u Križevcima. Vlasnici elektrana spremni su podijeliti svoja iskustva sa svim zainteresiranim budućim vlasnicima, a KLIK zadrugari će odgovarati na sva pitanja oko postavljanja solara i posjetitelje počastiti ribicama kod Majze.

Aktivnosti u sklopu Europskog tjedna održivog razvoja organizira KLIK energetska zadruga u partnerstvu sa Gradom Križevcima, Komunalnim poduzećem, Vodim uslugama, Visokim gospodarskim učilištem, Križevačkim poduzetničkim centrom i E.on Hrvatska, a u sklopu EIT Climate-KIC inicijative “Gradovi budućnosti jugoistočne Europe”.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.