Zavidna kondicija cijeli dan – u Križevcima otrčao 5,28 km pa oduševio efektnom izvedbom na udaraljkama

12. Večeri udaraljkaša u Križevcima, protekle u snažnim i zvučnim ritmovima hrvatskih i inozemnih glazbenika. Izvedbe su bile zabavne, ležerne, senzacionalne pa i šokantne

Odjekivali su ritmovi bubnjeva, timpana, vibrafona, marimbe, bongosa, činela…, tri večeri centrom Prigorja, za trajanja 12. VUK-a, Večeri udaraljkaša Križevci. Umjesto na otvorenom, u atriju Likovne galerije, koncerti su zbog kiše održani u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige, što nije smanjilo atraktivnost izvedbi. Naprotiv, glazbenici iz Hrvatske i Srbije pokazali su zavidno umijeće muziciranja i neumornu energiju ovladavanja ritmom, približivši glazbu na udaraljkama široj publici kroz glazbeni i edukativni program.


U petak su nastupili mladi glazbenici, polaznici GŠ Alberta Štrige Križevci s nastavnikom Štefanom Đurkovićem, te učenici Glazbene škole Vatroslav Lisinski iz Beograda, pod ravnanjem Nevene Đorđević. Oni su u Križevce došli gotovo u zadnji čas zbog teškoća na granici Srbije i Hrvatske, no to im je samo dalo motiv više da se u najboljem svjetlu i snažnom zvuku predstave publici.

Mnogi od njih, uz druge sudionike, u subotu su bili i na radionici o ulozi bubnjara u bendu. Predavač Robert Jambrušić iz Samobora im je na efektan način, s primjerima najbolje prakse, objasnio da bubnjar ima jednako važnu rolu u sastavu kao i pjevač, gitarist, basist.


Središnji je dio drugog dana 12. VUK-a pripao gostu iz Novog Sada. A on, Darko Karlečik, u Križevcima je imao i svojevrsnu uvertiru. Kao ljubitelj trčanja čuo je da se održava polumaraton Kalnik-Križevci i gradska utrka Križevačka osmina, javio se organizatorima i ujutro otrčao dionicu gradom od 5,28 kilometara, ostvarivši dobar plasman uz aplauz na Gradskom stadionu. Navečer je ponovno iskazao odličnu kondiciju i vještinu, na koncertu Od straha do Ultimatuma.

Cijelu je “dionicu”, zahtjevnu zbog povezanih melodija i činjenice što je svirao potpuno sam, Karlečik izveo, prema ocjeni posjetitelja, sjajno. Bila je, inače, riječ o hrvatskoj premijeri djela sastavljenog od skladbi više autora, a koja stapaju što više različitih karaktera. U jednom je trenu glazbenik posjetitelje i šokirao, jer mu je uslijed žestine interpretacije pukao štapić.

Završni dio 12. Večeri udaraljkaša u Križevcima (VUK) u nedjelju je bio u znaku cajona, pomalo egzotičnog instrumenta, o čijim je značajkama sviranja na radionici sudionike upoznao Jaka Strajnar iz Škofje Loke u Sloveniji. Otkrio je kakve sve tehnike sviranja cajona postoje, koji su osnovni ritmovi i kako se s cajonom upotrebljava shaker. Finale je u nedjelju navečer bio rezerviran za perspektivne glazbenike sa zagrebačke Muzičke akademije. Studenti s profesorom Marko Mihajlovićem su koncertom ležernijeg sadržaja, At the Party, spustili zastor na upečatljiv udaraljkaški vikend u Križevcima. Organizatori VUK-a su Glazbena škola Alberta Štrige Križevci i Udruga P.O.I.N.T. Križevci.

Profesor Josip Konfic uime organizatora najavio je da će 13. Večeri udaraljkaša u Križevcima nagodinu biti novi iskorak u kvaliteti i događaj s kojega će se zvuci itekako dobro i daleko čuti.

Vezano

Komentari su zatvoreni.