Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1386

Ovo se ne prevozi kapsula za put na Mjesec koji je gore desno na nebu nego kupola križevačke zvjezdarnice. Još stotinjak metara do cilja (foto Antun Gold)
Ovo se ne prevozi kapsula za put na Mjesec koji je gore desno na nebu, nego kupola križevačke zvjezdarnice – još stotinjak metara do cilja (foto Antun Gold)

U Temi Krugova slušamo drugih petnaestak minuta izlaganja Miroslava Horvata iz Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba koji je održao predavanje i prezentaciju o astrofotografiji na Ljetnoj školi: Razgovori o Kozmosu koja se održala od 29. kolovoza do 2. rujna u prostorima Kozmološkog centra u Križevcima u sklopu projekta Future Hub Križevci.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Grimizna istraga Sira Arthura Conana Doylea, knjiga za mlade je Dživo: Ilustrirana biografija Ivana Gundulića Igora Lepčina, na odjelu beletristike Anomalija Hervéa Le Telliera, a na stručno-znanstvenom odjelu Filozofija laži Larsa Fr. H. Svendsena.

Na današnji datum rođeni su Cesare Borgia i Lavoslav Ružička, poginula je prva osoba u automobilskoj nesreći, Istra je pripojena Hrvatskoj, umrli su Tit Flavije, Michel de Montaigne, Filip II, August Krogh i Slavko Goldstein.

U Vijestima Krugova saznajemo da su u Sisku počeli Dani industrijske baštine, da se otvara 57. po redu Zagrebački salon, najavljujemo osmo izdanje manifestacije Reli po galerijama, te spominjemo Potprogram MEDIA.

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo da završne radove na izgradnji križevačke zvjezdarnice i postavljanje kupole, te najavljujemo skorašnji početak redovnih aktivnosti.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Williama Duckwortha, Arnolda Schoenberga, Clare Schumann, Mauricea Jarrea, Dona McLeana, grupe Blood, Sweat and Tears i Korni grupe.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1386 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 13. rujna od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Za nekoliko trenutaka kupola će ‘sletjeti’ na vrh zvjezdarnice (foto R. Matić)
Prije nekoliko se dana vizura Križevaca značajno promijenila i kada se promatra s vrha brijega na Ratarni (foto R. Matić)

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa
Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije
prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci
sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u
ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da
odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za
razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.