Loptanje s kupcima – HERA: Gradska plinara Zagreb-Opskrba dužna je prihvatiti zahtjeve


Opskrbljivač plinom u obvezi javne usluge, koji je za kućanstva na području grada Križevci GRADSKA PLINARA ZAGREB – OPSKBA d.o.o., dužan je prihvatiti zahtjev za promjenu opskrbljivača i povratak kućanstva na opskrbu plinom u obvezi javne usluge, poručila je Hrvatska energetska regulatorna agencija odgovarajući na pitanje portala Križevci.info hoće li 2 500 križevačkih kućanstava od 1. listopada ostati bez plina. Naime, točno toliko kućanstava plinom je, po tržišnim uvjetima, opskrbljivao Radnik d.d. koji je krajem prošlog tjedna svojim kupcima počeo slati obavijesti da odustaje od opskrbe i da njihovi ugovori vrijede do kraja rujna i neka se obrate Gradskoj plinari Zagreb-opskrba koja je na našem području izabrana za opskrbljivača u obvezi javne usluge i cijenu mu određuje HERA.

No GPZ-O nam je odgovorio da trenutačno ne prima nove kupce iz kategorije kućanstvo, što je dodatno uznemirilo građane kojima je Radnik d.d. otkazao ugovore. HERA pak tvrdi da krajnji kupci kategorije kućanstvo koji su pravovremeno podnijeli zahtjev za promjenom opskrbljivača ne bi trebali ostati bez plina.

Tvrtka Radnik d.d. u kolovozu se obratila Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji zbog problema s pružanjem opskrbe plinom krajnjih kupaca kategorije kućanstvo na distribucijskom području operatora distribucijskog sustava RADNIK-PLIN d.o.o. Na sastanku 26. kolovoza zatražili su pojašnjenja vezana uz mogućnost povratka kupaca kategorije kućanstvo na javnu uslugu opskrbe plinom, potvrdila nam je Hrvatska energetska regulatorna agencija.

Uzimajući u obzir Općim uvjetima propisanu dužnost opskrbljivača plinom u pogledu obavještavanja kupaca o prestanku važenja ugovora o opskrbi, proizlazi da su opskrbljivači plinom dužni obavijestiti krajnjeg kupca iz kategorije kućanstvo o prestanku važenja sklopljenog ugovora i njegovog raskida, najkasnije 30 dana prije ugovorom propisanog roka za raskid ugovora, i to pisanim i/ili elektronskim putem. “, objašnjava HERA.

Iako Radnik nije sve svoje kupce obavijestio u zakonskom roku, odnosno najkasnije 30 dana prije ugovorom propisanog roka za raskid, sad je to manje važno jer je građanima jasno da moraju tražiti novog opskrbljivača i to baš pred dolazak hladnijih dana i sezone grijanja. Kako ne bi ostali bez plina, HERA podsjeća da se prebacivanje krajnjih kupaca na javnu uslugu opskrbe plinom ne provodi automatizmom.

Krajnji kupci moraju podnijeti zahtjev za promjenu opskrbljivača plinom novom opskrbljivaču, koji potom na temelju tog zahtjeva pokreće postupak promjene opskrbljivača sukladno Općim uvjetima. Zahtjev za promjenu opskrbljivača krajnji kupac podnosi novom opskrbljivaču, u skladu s člankom 36. Općih uvjeta, pisanim ili elektroničkim putem, na propisanom obrascu koji se može preuzeti ovdje. U slučaju da je elektronička pošta odabranog opskrbljivača zbog tehničkih razloga nedostupna, upućuju se krajnji kupci da svoje zahtjeve upute putem pošte i to preporučenom pošiljkom“, naglašavaju. U priču se uključio i ministar gospodarstva Damir Filipović koji je jučer na HRT-u izjavio da će država dio plina koji INA proizvodi usmjeriti prema distributerima kako bi se pokrili gubitci.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.