Križevčani ne mogu prijeći Gradskoj plinari Zagreb, evo zašto

Gradska plinara Zagreb-Opskrba trenutno ne može primati nove kupce iz kategorije javna usluga kućanstvo, potvrdili su nam danas iz te tvrtke. Podsjetimo, nakon što je tvrtka Radnik d.d. prošli tjedan svojim kupcima počela slati obavijesti o isteku ugovora o isporuci plina koje ne namjerava produljiti, brojni Križevčani koji su ovog proljeća (neki čak i ljetos) s njima sklopili ugovor, pred zimu i novu sezonu grijanja ostali su bez opskrbljivača plinom.

Naime, Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) je nakon provedenog javnog natječaja, kao najpovoljniju odabrala Gradsku plinaru Zagreb–Opskrba za opskrbljivača plinom u obvezi javne usluge na križevačkom području za razdoblje od 1. travnja 2021. do 30. rujna 2024. Istovremeno, kupci imaju pravo odabira žele li kupovati plin po reguliranim uvjetima u okviru javne usluge ili slobodno na tržištu od bilo kojeg opskrbljivača plinom. Na križevačkom području, prema neslužbenim informacijama, dvije trećine kupaca odabralo je Radnik kao opskrbljivača i svi oni sad su ostali bez ugovora, a Radnik ih je uputio na Gradsku plinaru Zagreb-Opskrbu. Međutim istom opskrbljivaču sad se javljaju i kupci iz drugih gradova u kojima je GPZ-O opskrbljivač u obvezi javne usluge koji su ostali bez dosadašnjih ugovora ili su im tržišni opskrbljivači povećali cijene, a imaju pravo koristiti javnu uslugu opskrbe plinom po zagarantiranoj cijeni. No, čini se da plina trenutačno nema za sve.

Kako bi otklonili zastoj u procesu promjene opskrbljivača prirodnim plinom, Gradska plinara Zagreb – Opskrba surađuje sa svim nadležnim tijelima i institucijama relevantnim za položaj Opskrbljivača plinom u RH te smo uvjereni kako će se u kratkom roku iznaći rješenje za trenutnu situaciju. Gradska plinara Zagreb-Opskrba jamči svim svojim potrošačima sigurnu opskrbu te je u kontinuiranim razgovorima s Vladom i resornim ministarstvom o stanju na tržištu plina, odnosno kako za sve korisnike osigurati dostatnu i sigurnu opskrbu energentom“, odgovorila nam je Gradska plinara Zagreb-Opskrba.

Koji su daljnji koraci i što trebaju učiniti Križevčani s kojima Radnik više neće produljiti ugovore, a GPZ-O ih ne može primiti, još nismo dobili odgovore. Objavit ćemo ih naknadno.

Vezano
2 komentara
  1. Gte gorupec piše:

    Uskoro neće ni trebati plin za grijanje i toplu vodu, jer kona
    čno dolazi nešto novo,

  2. Nitro Biber piše:

    Naravno da će sve urediti nebi li odrali kožu novim klijentima.Ljudi nemaju pojma što ih čeka…

Komentari su zatvoreni.