Grad traži rješenja za štednju energije

Grad Križevci je za ovaj tjedan sazvao sastanak svih ustanova i javnih poduzeća na kojem planira analizirati dosadašnju potrošnju energenata i pronaći rješenja za uštede, potvrdili su nam iz gradske uprave odgovarajući na pitanje o uvođenju mjera štednje kakve su već najavili drugi gradovi. Zbog rasta cijena energenata, mnogi od njih uvode ograničenja za grijanje u hladnijim mjesecima pa se prostorije neće zagrijavati iznad 19 ili 20 stupnjeva, što se ne odnosi na zdravstvene ustanove i dječje vrtiće, a preporučaju i spuštanje roleta (gdje postoje) preko noći kako bi se smanjili gubici topline.

U sklopu Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvitka (SECAP), Grad Križevci osigurao je i podijelio još prošle godine svim gradskim ustanovama i poduzećima 500 termometara. Cilj ove aktivnosti je ugradnjom termometra u svim grijanim prostorijama stjecanje uvida u temperaturno stanje i mogućnost upravljanja temperaturom, a čime se također može utjecati na potrošnju“, odgovaraju iz Ureda gradonačelnika.

Teško će se smanjiti gubici topline na zgradi gradske uprave koju energetska obnova još nije dotakla, no obnovljene su zgrade OŠ “Vladimir Nazor” i Dječjeg vrtića Križevci, dok Razvojni centar i tehnološki park i Gradska knjižnica imaju vlastite solarne elektrane. Uskoro kreće energetska obnova zgrade Gradskog društva Crvenog križa Križevci i postavljanje solarnih elektrana na krovove još šest javnih zgrada, među kojima su škole, vrtić i sportske dvorane.

Što se tiče javne rasvjete, ima gradova koji su već odlučili da će gorjeti svaka druga lampa, dok neki razmišljaju i o potpunom gašenju. Križevci još nisu odlučili kako će se osvjetljavati grad tijekom zimskih mjeseci, no najavljuju uštede. “Krajem rujna kreće zamjena dosad energetski neučinkovite javne rasvjete s energetski učinkovitom LED rasvjetom po križevačkim naseljima čime će se ostvariti značajne uštede u smislu trošenja energije“, objašnjavaju iz Grada.

Hrvatska još nije definirala svoj plan za uštedu energije s kojima bi se lokalne sredine mogle uskladiti, ubrzano na tome rade i druge europske zemlje. Neke su već odlučile da se radni prostori zagrijavaju do najviše 19 stupnjeva, a hodnici i stubišta se neće grijati. Gase se i svjetleće reklame i izlozi, kao i osvjetljavanje pročelja javnih zgrada i kulturnih spomenika.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.