Što izvode Koren i županijska turistička zajednica?

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije koju već četiri i pol godine vodi župan Darko Koren nije uskladila svoj rad sa zakonom, potvrdilo nam je to Ministarstvo turizma i sporta nakon što je početkom srpnja provelo nadzor nad njom. Utvrdili su da turistička zajednica nema direktora, iako je prema Zakonu o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma bila obavezna raspisati natječaj do 30. lipnja.

Turističke zajednice Koprivnice, Križevaca i Đurđevca uredno su raspisale natječaje, a tamošnja turistička vijeća su u zakonskom roku imenovala direktore. Naime, izmjenama Zakona direktorima je značajno promijenjen radni status i umjesto ugovora na neodređeno, njihov mandat sad traje četiri godine. No Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije direktora nema od veljače 2018. kad je dotadašnji otišao u mirovinu. Prema Zakonu, do izbora novog, a najviše šest mjeseci, prava i obveze direktora obnaša predsjednik turističke zajednice, a to je župan. S obzirom na to da je šest mjeseci odavno prošlo, a župan kao direktor ne raspisuje natječaj, zanimalo nas je zašto nije raspisan i kad će ga objaviti.

Natječaj za izbor direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije biti će raspisan sukladno odredbama Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma“, odgovorila je pomoćnica direktora Kristina Sočev. Na podsjetnik kako nismo dobili odgovor niti na jedno pitanje – oglušila se već dva mjeseca.

Budući da Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma predviđa da te zajednice imaju direktore, kako je moguće da TZ Koprivničko-križevačke županije nema direktora niti raspisuje natječaje za njegov izbor već četiri godine, a ulogu direktora obnaša župan? Čemu služi takva turistička zajednica i je li nam potrebna ako svaki grad u županiji ima svoju? Sad je i Ministarstvo potvrdilo da natječaj uopće nije raspisan te da turistička zajednica ne poštuje Zakon.

Dosada nije zaprimljen prijedlog za upis direktora turističke zajednice niti Ministarstvo turizma i sporta ima saznanja o provedbi javnog natječaja za direktora. Turistička zajednica je u izvješću, između ostalog, upozorena i na odredbu članka 22 stavka 2 Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma („Narodne novine“ broj 52/19, 42/20) odnosno na dužnost usklađivanja rada turističke zajednice sa zakonskim odredbama.  Očekuje se obavijest Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije o postupanjima po izvješću o provedeno nadzoru, nakon čega će Ministarstvo turizma i sporta, po potrebi, poduzeti daljnje mjere u postupku nadzora“, poručuje Ministarstvo turizma i sporta.

Direktori turističkih zajednica gradova i županija, prema pravilniku o posebnim uvjetima koji propisuje ministar, uz poznavanje jezika i radnog iskustva, moraju imati završen diplomski studij i taj uvjet ispunjavaju direktori u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu, ali ne i zamjenica direktora TZ Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev. Dodajmo i da se iz županijskog proračuna za turizam ove godine izdvaja više od 11 i pol milijuna kuna, od toga je za rad županijske turističke zajednice namijenjeno 850 tisuća kuna.

Vezano
1 komentar
  1. Ivo piše:

    Župan i dalje nanosi nesagledive štetu HDZ-u sa svoja 4 vijećnika neke MREŽE i sa većinom pročelnika upravnih tijela Županije kadrovima propale Seljačke stranke. To podržavaju Sobota i Felak koji su svoje lažno(samo osobni interes) članstvo dobro unovčili i njihova kolaretav a žrtva uništavanje HDZ-a u Križevcima, ostali članovi ŽO HDZ-a su obični klimavci koji ima maglu prodaju Sobota i Felak a ono tu maglu jednoglasno usvajaju, što govori sve o njima. Plenkiju koji pojma nema što se događa na terenu s HDZ-om jer mu prodaje maglu Sobota, a ima i previše posla oko svoje premijerske fu kcije i LGBT zajednice i svjesno vjeruje Soboti koji se u Saboru nije javio nikad, samo se ponaša kao i njegovi članovi ŽO.

Komentari su zatvoreni.