Uhitili ga mrtvog pijanog, osudili i povezli u zatvor

KRIŽEVCI – “Što sam, jadan, bogu toliko zgriješio”, pitao se 27-godišnji Ivan iz Križevaca dok su mu u vozilu hitne pomoći prošlog utorka pregledavali ozljede iz nesvakidašnje prometne nesreće. Sudbina mu, međutim, i nije bila toliko huda jer je prošlotjednu kalvariju na kraju preživio. I bogu ima zahvaliti na tome. No, svoj dio križnog puta ipak će morati proći. Jer na kraju je, nakon nesreće u kojoj nije bio ni najmanje kriv – nije čak ni vozio – ipak završio u zatvoru, a čeka ga i novo suđenje.

Zao čas

Prošli će tjedan mlađahni križevački ’grješnik’ Ivan pamtiti dok je živ. Nitko zapravo ne zna što je Ivan u ponedjeljak slavio ili zbog čega je tugovao, ali ostaje činjenica da je alkohol u njegovu društvu od rane zore tekao potocima. Zalijevalo se žesticom i pivom, nazdravljalo gemištima. U samo nekoliko sati birtašenja Ivan je bio poprilično omamljen količinom maligana u organizmu. I ne bude mu prvi put da se takav, živa opasnost na cesti, lati volana.

Na njegovu žalost, a na sreću svih trijeznih vozača i pješaka koji su tog prijepodneva bezbrižno krstarili Križevcima, odjednom mu je pred očima, točno u 9.40 sati ujutro, bljesnula policijska ’lizaljka’ s crnom oznakom ’stop’ na žutoj podlozi. Premda je slutio što ga čeka, nije se previše uzbuđivao. Nije mu to dala enormna količina alkohola koju je u par sati strusio.
– Dobar dan, vozačku i prometnu molim – rutinski je pristupio prometni policajac.

Vozačku Ivan nije imao. Oduzeta mu je prošli put iz istog razloga. Na pitanje je li što pio, smušeno je nešto promrmljao. No, alkotest nije odbio. Nakon puhanja, policajcu je bilo jasno što je posrijedi. Ivan je bio totalno pijan, ovogodišnji rekorder po količini alkohola u krvi
– Napuhali ste 3,54 promila! Gospodine, morat ćete poći s nama – bio je rezolutan križevački ’plavac’.

Nesretni je Ivan cijeli ponedjeljak, tako, proboravio na triježnjenju u skučenoj pritvorskoj izbi u zgradi križevačke policije. Na tvrdom ležaju te noći spavao je nemirno i na mahove. Znao je otprilike što mu jutro nosi. U utorak, dok je sunce od jutra nemilice pržilo, u pratnji policije pristupio je križevačkom sucu za prekršaje. Sudac nije imao previše milosti prema osvjedočenom recidivistu: odmah na 30 dana u bjelovarski zatvor, 500 kuna kazne i novih 12 mjeseci bez vozačke.

“Samo da me već jednom puste da se odmorim”, vjerojatno je pomislio Ivan dok su ga smještali u policijsku škodu octaviju koja ga je trebala mirno i sigurno dopremiti do rešta u Bjelovaru. Pa nije ni to smak svijeta… Mladi policajac sjeo je za upravljač škode, a pridružila im se i naočita 36-godišnja policajka koja je Ivanu odmah zapela za oko.
Na putu za Bjelovar trojka iz policijske octavije vrlo brzo se dokopala Svetog Ivana Žabna. Bio je utorak ujutro, promet na cesti rijedak, a škoda nabrijana. Mladi 24-godišnji policajac u jednom se trenutku, na preglednom dijelu ceste, odlučio na pretjecanje opela vectre kojom je neubičajeno sporo upravljao 40-godišnji Z. P. iz Žabna. U zao čas!

Mamuran i šokiran

U trenutku kad je policijska škoda u punom luku pretjecala vozilo ispred sebe, vozač vectre odjednom je odlučio skrenuti lijevo u dvorište, a da se pritom nije uvjerio kako to može bezbolno učiniti. Udarac je bio silovit, a oba su vozila završila u jarku. Mamurni Ivan, glavni junak naše priče, bio je šokiran. Kako je priopćila policija nakon nesreće, u snažnom sudaru i slijetanju ozlijeđeno je ukupno šest osoba: vozači vectre i octavije te po dvoje putnika u vectri i octaviji. Ozlijeđen je i 27-godišnji Ivan koji nikako da se dokopa mira bjelovarskog zatvora.

Sreća u toj nesvakidašnjoj nesreći je da ničije ozljede nisu bile teže. Policija je ustanovila kako vozači iz prometne u Svetom Ivanu Žabnom nisu bili pod utjecajem alkohola. Neobični putnik u policijskoj škodi, križevački zlosretnik Ivan, na sreću, nije morao opet puhati. No, u bjelovarski zatvor na kraju je ipak dospio istog dana. (PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.