Novi naslovi u knjižnici

Stručno-znanstveni odjel

PROSVJETITELJSTVO NAŠEG DOBA: SUVREMENI POGLED NA RAZUM, ZNANOST, HUMANIZAM I NAPREDAK / Steven Pinker; [prevela s engleskog Alica Bjeli Duduković]. – Zagreb: Mozaik knjiga, 2019.
Knjiga Prosvjetiteljstvo našeg doba donosi suvremen pogled na razum, znanost, humanizam i napredak. Raspada li se svijet doista? Je li ideal napretka zastario? U ovoj profinjenoj procjeni ljudske prirode u trećem tisućljeću, Steven Pinker, intelektualac i kognitivni znanstvenik, poziva nas da se odmaknemo od groznih naslova i proročanstava o propasti, koji izvlače ono najgore iz naših psiholoških predrasuda. Umjesto toga, Pinker u 75 zadivljujućih grafova pokazuje da su život, zdravlje, prosperitet, sigurnost, mir, znanje i sreća u porastu, ne samo na Zapadu, nego širom svijeta. Ovaj napredak nije dovela neka svemirska sila ili tajanstveni luk. On je dar prosvjetiteljstva − uvjerenja da znanje može poboljšati ljudski napredak.

Sada, s vremenskim odmakom, znamo da je prosvjetiteljstvo djelovalo. No danas ga je, više nego ikada, potrebno snažno braniti. Prosvjetiteljstvo pliva protiv struja ljudske prirode – plemenske pripadnosti, autoritarizma, demonizacije, čarobnih misli – koje su demagozi pretjerano voljni iskoristiti. Daleko od konsenzusa među intelektualcima, idealima prosvjetiteljstva ljutito se protive vjerski, politički i kulturni pesimisti koji inzistiraju na tome da je zapadna civilizacija u terminalnom padu. Rezultat je nagrizajući fatalizam te spremnost na uništenje dragocjenih institucija liberalne demokracije i globalne suradnje.
Pinker kreće od izvora cinizma i straha. Je li iracionalnost svojstvena ljudima? Trebamo li religiju koja ograničava moral? Je li nas suvremenost učinila usamljenima i sklonima samoubojstvu? Živimo li u „doba terora“?

I hoće li se sve srušiti kroz apokalipsu nuklearnog rata, nestašicu resursa, klimatskih promjena i odbjeglu umjetnu inteligenciju? Pinker se zalaže za razum, znanost i humanizam − ideale koji su nam potrebni da se suočimo s našim problemima i nastavimo s našim napretkom. https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/prosvjetiteljstvo-naseg-doba/

Beletristika

AFERA CHRISTIE / Nina De Gramont; s engleskog preveo Srećko Jurišić. – Zagreb: Stilus knjiga, 2022.

Sredinom dvadesetih godina 20. stoljeća Agatha Christie spisateljica je koja svakim danom postaje sve uspješnija i slavnija, majka i supruga. Živi u svijetu glamuroznih zabava i opuštajućih vikenda na bogataškim imanjima.

Nan O’Dea miljama je udaljena od tog svijeta, no ipak uspijeva ući u njega postavši sastavni dio života bračnog para Christie. Ubrzo postaje i ljubavnica Agathina supruga Archieja, odlučna u namjeri da ostvari svoj cilj i ozakoni njihovu vezu.
Pomno je osmislila svaki korak. No taj plan nije začet kad je upoznala Christiejeve, već puno prije i motiviran je činom nezamislive okrutnosti koji joj je zauvijek promijenio život. Afera Christie izniman je roman američke spisateljice Nine de Gramont, bestseler koji se prevodi na više od dvadeset jezika. Djelo u kojem se pričom o čuvenom slučaju nestanka jedne od najpoznatijih autorica svijeta istražuju pitanja zbog čega smo spremni ubiti, što činimo u ime ljubavi i kakav se zločin nikad ne može oprostiti.
https://www.vbz.hr/book/afera-christie/


Dječji odjel

KONCERT ZA MRKVU I PERŠIN / Andrijana Grgičević; [ilustracije] Marijana Jelić, Zagreb: Kreativna mreža, 2022.

Dječak često provodi dane sa svojom tetom koja radi na tržnici. Promatra prolaznike, sluša razne zvukove i zamišlja kako je on dirigent na neobičnom koncertu.
https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjige-za-djecu/slikovnice/koncert-za-mrkvu-i-persin

Knjige za mlade

TAJNA ZAJEDNICA”, DRUGI DIO TRILOGIJE “KNJIGA O PRAHU” / Philip Pullman; s engleskoga preveo Marko Kovačić. – Zagreb: Lumen izdavaštvo, 2022.
Višestruko nagrađivani engleski pisac Philip Pullman pripada probranom krugu autora, poput J. R. R. Tolkiena i Lewisa Carrolla, čije se knjige nalaze na policama namijenjenim mladim čitateljima, ali ih s oduševljenjem čitaju i odrasli.

U tome nije iznimka ni roman “Tajna zajednica”, drugi svezak Pullmanove nove trilogije “Knjiga o Prahu” koji još jednom pokazuje svu raskoš njegova pripovjedačkog dara. The Guardian opisuje “Tajnu zajednicu” kao “remek-djelo neizmjerne dubine i ljudskosti”, a The Observer je preporučuje kao “dosad najbolji Pullmanov roman”.
Prošlo je deset godina otkako je Lyra Srebrousta ostavila svojega damona Pana da bi ušla u svijet mrtvih. Do tog je trenutka razdvajanje bilo nepojmljivo, jezivo i nemoguće, no njima se dogodilo. Otada više ništa nije isto. Nerazumijevanje i pokoja prepirka postali su dio njihova života, a razdvajanja sve češća. Jedne se večeri Pan sam išulja iz njihove sobe u studentskom domu fakulteta Svete Sofije i
svjedoči umorstvu. Čovjek na umoru zamoli ga da iz unutarnjeg džepa njegove jakne izvuče novčanik i preda ga svojoj… Nije uspio završiti rečenicu. I tako sve krene. ….

https://www.najboljeknjige.com/vijesti/stize-tajna-zajednica-drugi-dio-trilogije-knjiga-o-prahu-philipa-pullmana
https://shop.skolskaknjiga.hr/tajna-zajednica-2-dio-trilogije-knjiga-o-prahu.html

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.