Predstavljen projekt kojim Križevci dobivaju nove sunčane elektrane

U prostorijama Enter – inkubatora kreativnih industrija jučer je predstavljen projekt One Sun Connecting North and South. Projekt je usmjeren na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca u objektima javnog sektora u Republici Hrvatskoj, a partnerstvo uz Grad Križevce uključuje i 16 hrvatskih gradova i općina, Sveučilište u Stavangeru, Prirodoslovno-tehnološki fakultet, Odsjek za energetiku i naftu iz Norveške.
Predstavljanju su prisustvovali predstavnici partnera, među kojima zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, zamjenica veleposlanika kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Homma Latif, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Mislav Kovač te ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever Ivan Šimić.


Projekt One Sun Connecting North usmjeren je na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca i jačanje suradnje između hrvatskih i norveških subjekata javnog i privatnog sektora i akademske zajednice. Vrijednost projekta je nešto više od milijun eura, od toga 854 tisuće bespovratno.
U okviru projekta, Grad Križevci će izgraditi šest fotonaponskih elektrana ukupne snage 229 kW. Vrijednost dijela projekta koji se odnosi na Križevce iznosi 246 tisuća eura5. Elektrane će se graditi na zgradi Gradskog društva Crvenog križa, Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, Dječjeg vrtića Križevci, Osnovne škole „Vladimir Nazor“, sportske dvorane Osnovne škole Ljudevita Modeca i nove sportske dvorane.
Nove elektrane, procjenjuje se, proizvodit će 981,87 MWh i zbog njih će se smanjiti godišnja emisija CO2 za više od 155 tona. Provođenjem pilot projekata instalacije integriranih solarnih elektrana na 29 javnih zgrada u 16 gradova i općina u Hrvatskoj, izravno će se povećati proizvodnja električne energije iz energije sunca i smanjiti emisija CO2.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.