Otvorene su prijave za ljetnu školu istraživanja Svemira

Ovogodišnja ljetna škola posvećena istraživanju Svemira održat će se u tjednu od 29. 8. do 2. 9. 2022. godine te će obuhvatiti predavanja, radionice i diskusije te promatranja noćnog neba, a pri čemu će se po prvi puta staviti u upotrebu prostor zvjezdarnice Kozmološkog centra, odnosno društvenog centra Future Hub Križevci. Prilika je to za sve zainteresirane da sudjeluju u razgovorima o Kozmosu, te zajedno sa znanstvenicima uključenima u istraživanja iz područja kozmologije i astrofizike – Andrejem Dundovićem i Petrom Pavlovićem koji će voditi ovu ljetnu školu – sudjeluju u istraživanju njegovih tajni.

Raspon tema ove ljetne škole bit će širok, no ono što ih neraskidivo povezuje upravo je Kozmos kao jedinstvo, povezanost i sklad koji je prisutan u svemu što postoji i čije je spoznavanje najviši cilj čovječanstva. Raspravljat ćemo na koje je sve načine moguće pristupiti ispitivanju Svemira, proučavajući u tom svijetlu mitologiju, filozofiju, astronomiju i fiziku. Govorit ćemo i misliti o tome kako su odnos čovjeka i Svemira vidjeli stari narodi u okviru svojih priča i rituala – te koja je u tome bila uloga zvjezdanog neba, zatim kako se Svemir shvaćao od strane Giordana Bruna i Nikole Kuzanskog, te kako ga pokušava predočiti suvremena fizika počevši od Galilea, Keplera i Newtona koja, koristeći matematičku i eksperimentalnu metodu, nastoji prodrijeti u skrivenu građu materije.

Na sudjelovanje u ljetnoj školi pozvani su svi zainteresirani, od srednje škole pa nadalje, a dobrodošli su i motivirani učenici viših razreda osnovnih škola. Prijave za ovu ljetnu školu primaju se putem web stranice Future Hub Križevci (pod “Prijava na obrazovne programe“) ili putem maila futurehub@udruga-point.hr. Uz osnovne osobne podatke, za prijavu na ovu ljetnu školu potrebno je priložiti i kraći tekstualni prilog, esej (od najmanje 200 riječi) u kojemu se objašnjava vlastita motivacija polaznika za pohađanjem ove ljetne škole te kako se shvaća i doživljava Svemir. S obzirom na to da je broj polaznika škole ograničen, ovaj dodatni prilog prijavi omogućit će selekciju polaznika po kriteriju motivacije i interesa ukoliko bude više prijava od broja dostupnih mjesta.

Predavanja i radionice ljetne škole održavat će se svakim danom u tjednu od 17 sati do 20:30, uz iznimku jedne večeri kad će biti organizirano promatranje noćnog neba do 22 sata.

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa
Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije
prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci
sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u
ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da
odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za
razvoj civilnoga društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.