Sinagoga zasvijetlila u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana gastroshize

Grad Križevci pridružio se obilježavanju Međunarodnog dana gastroshize. U sklopu obilježavanja, zgrada Turističkog informativnog centra u Križevcima sinoć je zasvijetlila zelenom bojom.

Gastroshiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a ponekad i druge organe. Dijagnosticirati se može ultrazvukom u trudnoći, gdje se dijagnoza uzima kao konačna oko 16. tjedna jer je do tada prirodno da se organi još uvijek razvijaju izvan fetusa. Nakon poroda je potrebna barem jedna operacija. Trajanje bolničkog liječenja, tijek oporavka i konačne posljedice individualne su kod svakog djeteta. The Global Gastroschisis Foundation povezuje obitelji iz cijelog svijeta, a nedavno su se preko te organizacije povezale i obitelji iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Sve bebe rođene u zadnje dvije godine na područjima tih država, a čije su obitelji registrirane u organizaciji i podijelile svoje priče, vrlo brzo su se oporavile. U bolnici su provele prosječno 6 tjedana, uz jednu do dvije operacije, a danas žive bez ikakvih posljedica sa svojim roditeljima kod kuće.

The Global Gastroschisis Foundation je osnovala Meghan Raunen 2009. godine u spomen svog sina Averyja koji je živio 4 mjeseca, a umro je 30.7.2009. To je razlog zašto je baš 30.7. odabran za dan svjesnosti o gastroshizi. Kod beba rođenih s gastroshizom, prvi veliki korak koji ukazuje na poboljšanje rada crijeva jest kada beba dobije prvu stolicu zelene boje (lime green nijansa). Zato je zeleno službena boja gastroshize.

Kako bi se podigla svijest o gastroshizi, diljem svijeta je organizirano osvjetljenje raznih znamenitosti zelenom bojom 30. srpnja svake godine. Hrvatska će ove godine sudjelovati treći puta, a interes za osvjetljenjem 30. srpnja 2022. pokazalo je 33 gradova i općina, među kojima je i Grad Križevci. Također, će po prvi puta svijetliti i Slovenija, Srbija, Crna Gora te Bosna i Hercegovina.

Vezano

Komentari su zatvoreni.