Donosimo rezultate križevačke gimnazije na državnoj maturi

U ponedjeljak, 18. srpnja istekao je rok za prigovore na privremene rezultate državne mature na ljetnom roku, čime su objavljeni konačni rezultati. Državnoj maturi pristupilo je ove godine 28.451 učenik, od kojih maturu nije položilo 2,2 posto gimnazijalaca (njih 223) i 29,5 posto učenika strukovnih srednjih škola (njih 4.469), što je manje nego prethodne godine, dok je zabilježeno dosad najviše ispita sa svim točnim odgovorima, prenijela je HINA.

Ljetni rok državne mature održan je od 31. svibnja do 27. lipnja s 28.451 pristupnika koji su polagali ukupno 139.160 ispita. Od 25.220 učenika hrvatskih srednjih škola koji su polagali ispite prvi put, bilo je 40 posto gimnazijalaca (10.085) i 60 posto (15.135) učenika strukovnih škola, dok su ostalih 3.231 pristupnici koji su polagali državnu maturu ranijih godina ili pristupnici iz susjednih država, prije svega iz Bosne i Hercegovine, koji su radili po hrvatskim programima.

Gimnazijalci su u prosjeku prijavili 4,5 ispita, a strukovnjaci 3,6 ispita. U obveznim predmetima čak 40 posto učenika odlučilo se na polaganje više razine matematike, što je za pet posto više nego prethodne godine. Među tri izborna predmeta za koje su učenici pokazali najviše zanimanja su fizika, biologija te politika i gospodarstvo.

Prosječna ocjena iz povijesti jedina ispod nacionalnog prosjeka

Kakva je prolaznost križavačkih gimnazijalaca na državnoj maturi doznali smo od ravnatelja Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga dr. sc. Ivana Peklića i profesora fizike Bruna Marinkovića te ravnateljice Glazbene škole Alberta Štrige prof. Branke Špoljar. Državnoj maturi pristupilo je 29 maturantica i 31 maturant, od kojih samo jedna osoba nije položila državnu maturu, dok ju je ponavljala također jedna osoba. Među njih 59 koji su uspješno maturirali su i tri maturantice srednje glazbene škole, koje su općeobrazovne sadržaje pohađale u gimnaziji. Četvero gimnazijalaca paralelno je završilo i srednju glazbenu školu, kao i jedan mlađi učenik koji je ove godine završio 3. razred gimnazije.

Što se tiče tri obvezna ispita, križevački su gimnazijalci i glazbenjaci u prosjeku postigli nešto bolje rezultate od nacionalnog prosjeka iz sljedećih predmeta: hrvatski jezik (niža razina) – ocjena 3,75 u odnosu na nacionalnih 2,5; hrvatski jezik (viša razina) – ocjena 3,5 (nacionalni prosjek 3,2); engleski jezik (niža razina) – ocjena 4,2 (nacionalni prosjek 3,4); matematika (niža razina) – ocjena 2,6 (nacionalni prosjek 2,2). Postignuta prosječna ocjena iz engleskog jezika (viša razina) 4,2 tek je nešto viša od nacionalnog prosjeka 4,1 dok je prosječna ocjena iz matematike (viša razina) bliska nacionalnom prosjeku 3,1.

Od izbornih predmeta, prosječne ocjene križevačkih gimnazijalaca i glazbenjaka nešto su više u odnosu na nacionalni prosjek iz psihologije (3,73 nasuprot 3,1), biologije (3,33 nasuprot 2,8), informatike (3,23 nasuprot 2,6), kemije (3,17 nasuprot 2,8), fizike (2,6 nasuprot 2,5) te politike i gospodarstva (2,33 nasuprot 2,2). Ocjena ispod nacionalnog prosjeka postignuta je iz povijesti (2,25 nasuprot 2,7), dok je najbolji prosjek 5,0 iz predmeta, ujedno i ocjena samo jednog pristupnika, postignut iz njemačkog jezika (viša razina). Prosječna ocjena križevačkih gimnazijalaca iz filozofije je 3,00, glazbene umjetnosti 2,50, a sociologije 2,33.

Marija Bilješko najbolja iz fizike sa svih 60 bodova

Vrijedi istaknuti i pojedinačne uspjehe iz pojedinih predmeta križevačkih gimnazijalaca i glazbenjaka na državnoj maturi ove godine. Ako se promatra rang prvih 100 mjesta u generaciji na nacionalnoj razini, 1. mjesto iz fizike sa svih 60 bodova osvojila je Marija Bilješko, maturantica prirodoslovno-matematičke gimnazije, koja je ujedno bila i 42. iz matematike (viša razina).

Iz njemačkog jezika (viša razina) 2. mjesto u generaciji pripalo je Eni Benović, maturantici opće gimnazije, a 9. mjesto iz filozofije Karli Šestan (prirodoslovno-matematička). Iz hrvatskog jezika (niža razina) Petra Turković bila je 13., Lucija Čordaš 39., a isto mjesto iz glazbene umjetnosti osvojila je Hana Sever.

Karla Dijanuš 55. je iz sociologije te 97. iz engleskog jezika (viša razina), Dorijan Zidarić 68. iz glazbene umjetnosti, Julia Vanjhard Trušćek 72. iz biologije, Ema Vuger 75. iz filozofije, a Bruno Matej Ljutić 91. iz povijesti.

Najviše petica iz engleskog jezika na obje razine te jedina petica iz njemačkog

Najviše je petica iz engleskog jezika – viša razina čak 16 (44 pristupnika), a niža razina njih 7 (15 pristupnika). Jedina pristupnica dobila je peticu iz njemačkog jezika (viša razina). Iz psihologije (11 pristupnika) je bilo 4 petice, dok je iz matematike (viša razina, 31 pristupnik) bilo 3 petice.

Tek po dvoje maturanata dobilo je petice iz hrvatskog jezika (viša razina, 44 pristupnika), fizike (20 pristupnika), hrvatskog jezika (niža razina, 16 pristupnika) i biologije (9 pristupnika).

Samo po jedna petica postignuta je iz informatike (13 pristupnika), kemije (6 pristupnika) i filozofije (2 pristupnika), dok petica nije bilo iz matematike (niža razina, 28 pristupnika), politike i gospodarstva (12 pristupnika), sociologije (6 pristupnika), povijesti (4 pristupnika) i glazbene umjetnosti (2 pristupnika).

Prirodoslovno-matematička lani među najboljih 20% gimnazija u Hrvatskoj

Prema analizi podataka o lanjskim rezultatima državne mature iz Školskog e-Rudnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, koju je ranije ovaj mjesec objavio Jutarnji list, prirodoslovno-matematički smjer križevačke gimnazije rangiran je kao 34. od ukupno 175 mjesta s prosječnom ocjenom 3,71, dok je opći smjer križevačke gimnazije pri samom dnu ljestvice na 163. mjestu s prosječnom ocjenom 2,92.

Na čelu ljestvice hrvatskih gimnazija čiji su učenici prošle godine postigli najbolje rezultate na državnoj maturi, s prosječnom ocjenom 4,55 i prosječnom ocjenom iz matematike od čak 4,59, zagrebačka je XV. gimnazija, nekadašnji MIOC. U top 10 hrvatskih gimnazija samo su četiri zagrebačke, a ostale su iz manjih gradova, s daleko nižim upisnim kriterijima – gimnazije iz Čakovca, Karlovca, Rijeke, Šibenika, Zadra i Splita.

Napomenimo još da su od 21. srpnja otvorene prijave ispita na državnoj maturi za jesenski rok školske godine 2021./2022. a pristupnici će ispite moći prijaviti samostalno putem web sjedišta www.postani-student.hr sve do 31. srpnja u podne.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.