Ovog četvrtka na Culture Shocku: povijesna tribina o stotoj obljetnici Oktobarske revolucije

Oktobarska revolucija naziv je za oružano svrgavanje ruske privremene vlade Aleksandra Fjodoroviča Kerenskoga u Petrogradu (danas Sankt Peterburg) 7. studenoga 1917 (25. listopada po starome julijanskom kalendaru) i dolazak na vlast boljševičke partije, koja je ukinula građansko-demokratske ustanove nastale u Veljačkoj revoluciji 8. ožujka 1917 (23. veljače) i proglasila uspostavu sovjetske vlasti, likvidaciju kapitalističkoga i uvođenje socijalističkog, odnosno komunističkoga društvenog poretka, bio je to prijelomni događaj u povijesti Rusije, Europe i svijeta.
O tom događaju, ali i onima koji su mu prethodili, kao i posljedicama koje je izazvao, a koje se mogu osjetiti i danas, 30. ožujka 2017. će na povijesnoj tribini festivala Culture Shock u Klubu kulture u Križevcima od 19:30 sati govoriti Tvrtko Jakovina, profesor povijesti s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Prije točno 5 godina, 30. ožujka 2012. na istom mjestu, na istom festivalu, tad njegovom 8. izdanju, profesor Jakovina imao je predavanje pod nazivom “(Ne)svrstani u Hladnom ratu?”, i rado se odazvao gostovanju na 13. festivalu Culture Shock.
Tribina se održava u suradnji s Povijesnim društvom Križevci.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.