Novi naslovi u Gradskoj knjižnici

Stručno-znanstveni odjel

DO KRAJA SVIJETA I NATRAG / [tekst i fotografije] Riana Petanjek. – Zagreb: Iris Illyrica, 2022.

Dok ostatak svijeta potresaju vijesti o prvim slučajevima koronavirusa koji napreduje iz Azije prema Europi, u Južnoj Americi je ljeto i bliži se vrijeme karnevala, a pomisao na globalno zatvaranje granica još se uvijek čini kao nevjerojatna mogućnost u koju svi odbijaju vjerovati. Šareni kontinent na kojem i danas žive potomci drevnih naroda ostavlja bez daha slojevitošću raznovrsnošću svojih prirodnih i kulturnih ljepota. Samo su rijetki spremni uputiti se na misiju istraživanja nepoznatog i uranjanja u novo, a Riana Petanjek jedna je od njih. Ovaj put čitatelje vodi na putovanje po Južnoj Americi, a na stranicama ove knjige otkrit ćete kako žive ljudi na „kraju svijeta“, zašto je hidroelektrana Itaipu bolja od Disneylanda, koji je grad
„južnoamerički New York“, kada je najbolje posjetiti najveću svjetsku slanu pustinju i još mnogo, mnogo više…
https://shop.skolskaknjiga.hr/najnovije/do-kraja-svijeta-i-natrag.html


Beletristika

MAJSTOR I MARGARITA / Mihail Bulgakov; s ruskoga prevela Vida Flaker. – Kostrena: Lektira, 2021.
Bulgakov je radio na ovom genijalnom romanu tijekom jednog od najmračnijih desetljeća 20. stoljeća. Već zbog samog rukopisa – da je za njega saznala Staljinova policija – Bulgakov bi, kao i mnogi drugi, trajno nestao.

Ipak, knjiga mu je bila od velike važnosti i očito je vjerovao
da će doći vrijeme kada će biti objavljena. Moralo je proći čak 26 godina od njegove smrti da se Majstor i Margarita, najveća književna žrtva sovjetske politike, konačno pojavi u tisku, iako ne bez značajnog cenzorskog reza. Originalnost romana, razorna satira sovjetskog života, a posebno književnog života, njegovo “kazališno” prikazivanje Velikog terora tridesetih, odvažnost prikaza Isusa Krista i Poncija Pilata, da ne spominjemo Sotonu, tražila je od autora drugu vrstu slobode i ljubav prema nečemu višem od “kulture”. Ovo izdanje sadrži preko sto važnih napomena i pojašnjenja što će čitatelju omogućiti potpuni uvid u autorove aluzije te razumijevanje konteksta.
http://www.knjiznica-krizevci.hr/mkatalog/knjiga.php?id=71594

Dječji odjel

KONCERT ZA MRKVU I PERŠIN / Andrijana Grgičević; [ilustracije] Marijana Jelić. Zagreb: Kreativna mreža, 2022.

Slikovnica. Dječak često provodi dane sa svojom tetom koja radi na tržnici. Promatra prolaznike, sluša razne zvukove i zamišlja kako je on dirigent na neobičnom koncertu.
https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjige-za-djecu/slikovnice/koncert-za-mrkvu-i-persin


Knjige za mlade

MRTVI GLASOVI / Katherine Arden; [preveo Vladimir Cvetković Sever]. – Zagreb: Mitopeja, 2022.

Šestaši Coco, Ollie i Brian odlaze na jedva čekani odmor nakon strave koja ih je snašla u Tijesnim prostorima. Odredište im je upravo otvoreno skijalište Mount Hemlock u Vermontu, smješteno u zgradi nekadašnjeg sirotišta. Svi se raduju opuštanju na snijegu ili uz toplu vatru kamina. Ali ne samo da u Mount Hemlocku još mnogošto ne radi kako treba, već njihov dolazak prati jaka snježna oluja zbog koje u skijaški dom uspijeva stići još samo jedan gost – zagonetni g. Voland, samoprozvani lovac na duhove. Coco počne zapažati utvarne likove.
Ollie počne sanjati o djevojčicama punim ozeblina. A kad vatra u kaminu odbije gorjeti, i kad generatori odbiju davati struju, Brian, Ollie i Coco shvate da su se, umjesto na odmoru, zatekli u još jednoj noćnoj mori.
https://www.ljevak.hr/djeca-i-mladi/27847-mrtvi-glasovi.html

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.