Novi naslovi za sve uzraste

Stručno-znanstveni odjel

SRCEM KROZ PLANINE / [autor teksta i fotografija] Ranko Dragičević. – Supetar: vlast. nakl., 2021.
Ranko Dragičević je s Danijelom Lončar planinario gotovo dva mjeseca u surovim uvjetima u sklopu akcije 1100 kilometara za 1100 terapija s ciljem prikupljanja financijskih sredstava za bračke mališane s teškoćama u razvoju.

Na svoj put, rutom Via Adriatica Ranko i Daniel krenuli su 20. ožujka 2021. s rta Kamenjak u Istri, te su na rt Oštro na poluotoku Prevlaka stigli 7. svibnja 2021. U tom su periodu prošli su pješački put koji je obuhvatio 14 planina, 12 rijeka, 2 jezera, 18 zaštićenih područja, 7 županija, 52 općine i ukupno 1100 kilometara.
Inicijativa je organizirana u svrhu osiguravanja stabilnosti rada Udruge Brački pupoljci te je njome prikupljeno 169.800 kuna čime su osigurali 1.700 besplatnih terapija za djecu s teškoćama u razvoju na otoku Braču. Putovanje, planine i prirodu, Ranko je opisao u knjizi Srcem kroz planine kojoj su dva kraća predgovora napisali Stipe Božić i Mario Celinić.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/1100-kilometara-za-1100-terapija-prikupljeno-vise-od-140-000-kn-za-djecu-s-teskocama-u-razvoju-15071591

Beletristika

SHUGGIE BAIN / Douglas Stuart; prevela s engleskog Petra Pugar. – Zaprešić: Fraktura, 2022.

Velika književnost ona je koja nas može promijeniti, koja će dugo ostati s nama. Izvanredan Shuggie Bain jedan je od velikih romana našeg vremena; on zahvaća mnogo, od borbe za vlastitu seksualnost i s njom pa do propitivanja klase i bezuvjetne ljubavi. I koliko god nas boljelo dok ga čitamo, iz njega ćemo izaći lakši, veći i bolji. Douglas Stuart napisao je nevjerojatnu knjigu o vlastitom životu ne pišući autofikciju; pred nama je zaista kompleksan roman koji nećemo moći ispustiti iz ruku i s čijim ćemo likovima živjeti još dugo nakon što ga zaklopimo.
Roman je dobitnik ugledne britanske književne nagrade Booker koja se svake godine dodjeljuje piscu ‘najboljeg romana na engleskom jeziku‘.
https://fraktura.hr/shuggie-bain.html


Dječji odjel

GROO: NAJINTELIGENTNIJI ČOVJEK NA SVIJETU / scenarij i crtež Sergio Aragonés; majstor riječi Mark Evanier ; boja Tom Luth ; [prijevod Josip Sršen]. – Zagreb: Udruga Crtani romani šou, 2021.

Striop! Groo – to je ime koje budi jezu i strah u svakome tko ga čuje. Groo – moćni i užasni barbarin. Groo – uništavatelj gradova, razoritelj sela. Groo – najveći idiot na planetu! Otkad se prvi put našao u stripu prije više od desetljeća, Groo je sakupio odanu vojsku obožavatelja koji uživaju u svakom njegovom blesavom činu i naslađuju se svakim njegovim pokušajem herojstva. Nekako je također putem nabasao na nekoliko nagrada – ovdje Eisner, ondje Harvey – i glupa zvijezda je rođena. Sad je Groo u novoj avanturi i uhvatit će se u koštac s nečim što on (i svijet) nije znao da postoji – njegovim mozgom!
https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjizevnost/stripovi/groo-najinteligentniji-covjek-na-svijetu

Knjige za mlade

STRAŽA! STRAŽA! / Terry Pratchett; prevela s engleskog Ana Marija Abramović. – Zagreb: Hangar 7, 2022.

Nakon ovoga, zmajevi više neće biti isti…Postoji mjesto gdje su zmajevi otišli. Nisu mrtvi niti usnuli. Iako prostor kojeg zauzimaju nije poput normalnog prostora, svejedno su tijesno zapakirani. Mogli bi vas podsjetiti na konzervu sardina, ako zamislite da su sardine ogromne i prekrivene krljuštima i ponosne i arogantne. I vrlo je vjerojatno da negdje postoji ključ…E pa jedna će Bratja jednog takvog zmaja htjeti za sebe ne bi li ga iskoristili za svoje mračne planove. I tko ih u tome može spriječiti…
https://znanje.hr/product/straza-straza/440879

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.