Dijana Mijač Dretar: ‘Edukacija je ključ uspješnosti provedbe izdvojenog skupljanja otpada’

U novom intervjuu za nezavisniportal Križevci.info razgovaramo s diplomiranom inženjerkom biologije Dijanom Mijač Dretar, voditeljicom sustava kvalitete i zaštite okoliša pri Komunalnom poduzeću Križevci. Povod za razgovor je priznanje za najbolju praksu u lokalnoj samoupravi koje je Gradu Križevcima ovih dana dodijelila Udruga gradova Hrvatske za projekt odvojenog sakupljanja korisnog otpada, kojeg je Mijač Dretar uspješno provela s kolegom Darijom Škledarom.

Gospođo Mijač Dretar, najprije čestitke na nagradi za inovaciju na lokalnoj razini iz područja vaše struke – ekologije. Može li se reći da su Križevci ovim projektom danas doista prepoznatljivi u Hrvatskoj?

Prepoznatljivost našeg projekta je u tome što je cjelovit, jer se prikupljeni koristan otpad (papir, karton, tetrapak,limenke, plastika,najlon vrećice) sortira po frakcijama (vrstama otpada) u pogonu za sortiranje otpada, balira i predaje na daljnju oporabu, a pogon se grije biomasom skupljenom na području grada. Uporabom biomase kao obnovljivog izvora energije u svrhu proizvodnje toplinske energije zaokružen je sustav gospodarenja otpadom u gradu Križevcima koji se između ostalog očituje kako u izdvajanju i ponovnoj oporabi korisnog otpada, tako i u iskorištavanju energetski bogatih svojstava otpada.
Moram reći da često u medijima slušamo o primjerima odvojenog skupljanja otpada na Krku, u Čakovcu, a da se primjer Križevaca nigdje ne spominje.

Ovaj se projekt u Križevcima provodi već punih pet godina. Sjećate li se kakve su bile prve reakcije stanovnika na uvođenje više posuda za razvrstavanje otpada, koliko ih je bilo potrebno educirati?

Kao i u svakom novom sustavu tako i u ovom, u početku je bilo otpora pojedinaca koji nisu shvaćali važnost dodatne posude za razvrstavanje otpada. Upravo iz tog razloga krenuli smo u sustavnu edukaciju počevši od djece vrtićke i predškolske dobi preko djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Održano je preko 30 predavanja za sve razrede osnovnih i srednjih škola na području grada te područnih škola. Svake godine na obrtničko-gospodarskom sajmu održavamo radionice iz područja gospodarenja otpadom, obilježavamo dan planeta Zemlje te ostale dane vezane uz zaštitu okoliša. Vezano uz edukativni program provedbe projekta, izrađeni su letci, promotivni film, a oformljena je i “EKO patrola” koja u dane skupljanja korisnog otpada pregledava posude, upozorava građane na nepravilnost kod razvrstavanja, te odgovara na sva pitanja i nedoumice vezane uz projekt. Smatram da je edukacija ključ uspješnosti provedbe izdvojenog skupljanja otpada te ćemo je i dalje sustavno provoditi, a tada i dobri rezultati izdvajanja otpada neće izostati.

Uz ovo križevačko Udruga gradova je dodijelila još ukupno četiri priznanja – iz područja energetske učinkovitosti, predškolskog odgoja, poticanja gospodarskog razvoja te suradnje s građanima i civilnim sektorom. Možete li komentirati kako kao sredina kotiramo na ovim područjima?

Teško mi je govoriti o područjima u kojima nisam direktno uključena, ali se mogu osvrnuti na područje energetske učinkovitosti obzirom da sam član Povjerenstva za energetiku grada Križevaca, pa sam upućena u aktivnosti na tom području.
Grad Križevci je potpisnik europske inicijative Sporazum gradonačelnika koji povezuje energetski osviještene gradove, a čime smo se obvezali međusobno surađivati i pomagati u postizanju krajnjeg cilja a to  je smanjenje emisija CO2 za 20%, povećanje energetske učinkovitosti za 20% te povećanje udjela obnovljivih izvora energije na 20% do 2020. godine. Radi ostvarenja preuzetih ciljeva, naš Grad se pridružio europskom projektu Engage čime se provodi promotivna kampanja podizanja svijesti o potrebi štednje energije i korištenja obnovljivih izvora energije. Osnovan je energetski ured s ciljem promicanja energetske učinkovitosti. Izrađen je i akcijski plan energetski održivog razvitka grada sa danim mjerama za smanjenje CO2. Treću godinu zaredom održavaju se energetski dani gdje se građanima želi približiti ideja energetske održivosti. Otvorena je zelena knjižnica gdje se može posuditi stručna literatura iz područja energetske učinkovitosti. Također, Grad sufinancira i  postavljanje solarnih kolektorskih sustava na krovove. Sve nabrojane aktivnosti pokazuju da se jako puno napravilo u segmentu energetske učinkovitosti te da se u to područje ulaže puno truda.

Jedna od novosti u vašem poduzeću je i nabavka nove drobilice za drvenu masu, poput granja i božićnih drvca. Prema informacijama s web stranice njome će se moći služiti i građani. Kako će to funkcionirati?

Upravo je u tijeku akcija drobljenja i odvoza granja od orezivanja pomoću mobilne drobilice. Građani su dobili informativni letak s rasporedom skupljanja u kojem stoji da je otpad potrebno privući uz rub ceste kako bi stroj mogao prići  i navedeni otpad usitniti na licu mjesta. Nastala sječka odvozi se u skladišni prostor na reciklažnom dvorištu i kao takva upotrebljava za grijanje pogona sortirnice. Ovakve akcije organizirat ćemo jednom godišnje, a građani će moći i sami dovoziti drveni otpad na reciklažno dvorište.
Iskorištavanjem drvenog otpada doprinosimo poštivanju obveza smanjenja stakleničkih plinova kao i zakonskih propisa iz područja gospodarenja otpadom koji nalažu da se sav koristan otpad mora izdvojiti te da se na odlagalištu zabranjuje odlaganje komunalnog otpada ukoliko mu masa biorazgradive komponente premašuje 35% od ukupne mase.

Reciklažno dvorište sa sortirnicom u Cubincu, sanacija odlagališta otpada Ivančino brdo, prikupljanje ambalažnog otpada u Križevcima tek su neki od projekata koje ste uspješno izveli. Koji su vaši sljedeći koraci, što Križevcima na tom planu nedostaje?

Naš sljedeći korak će biti prikupljanje tekstilnog otpada kojeg, nažalost, još velike količine završavaju na odlagalištu. U pregovorima smo sa socijalnom zadrugom Humana nova koja zapošljava ljude s invaliditetom i koja od dijela tekstilnog otpada radi redizajn odjeće, dio prodaje u second hand shopove, a iz dijela otpada izrađuje novu odjeću i obuću.
U tijeku je izrada Studije isplativosti zamjene postojećeg centralnog grijanja upravne zgrade Komunalnog poduzeća sustavom grijanja na biomasu, kao logičan nastavak spomenutog projekta grijanja postrojenja sortirnice.
U planu je izrada slikovnice koju bi koristili odgajatelji u vrtićima za edukaciju djece o našem projektu odvojenog skupljanja otpada putem dodatne posude.

Visoku naobrazbu stekli ste na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, diplomiravši biologiju na smjeru ekologija. Možete li savjetovati budućim kolegama gdje se mogu nadati zaposlenju u struci, kakva je perspektiva?

Obzirom da se ulaskom u Europsku uniju pred Hrvatsku stavljaju velike obveze u području zaštite okoliša, a time i u području gospodarenja otpadom, mišljenja sam da će u tom segmentu biti potrebe za kvalitetnim stručnim kadrovima.

Bliži se dan planeta Zemlje, 22. travnja. Imate li tom prilikom kakve prigodne aktivnosti i akcije? Ujedno Vam zahvaljujemo na ovom razgovoru i želimo puno uspjeha u daljnjem radu na očuvanju okoliša.

Povodom dana planeta Zemlje organiziramo lutkarsku predstavu pod nazivom „Ljubav u kontejneru“ koji će izvesti lutkarska družina „Petrica“ Osnovne škole „Vladimir Nazor“, a na koju su pozvana djeca križevačkih dječjih vrtića.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.