Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1377

Osim promatranja Sunca na Dječjoj spraviščijadi znanosti i kulture Perzeidi su upriličili i lansiranje 'raketa' (foto R.Matić)
Osim promatranja Sunca na Dječjoj spraviščijadi znanosti i kulture Perzeidi su upriličili i lansiranje 'raketa' (foto R.Matić)
Osim promatranja Sunca na Dječjoj spraviščijadi znanosti i kulture Perzeidi su upriličili i lansiranje ‘raketa’ (foto R.Matić)

U Temi Krugova slušamo drugih petnaestak minuta predavanja Nastanak života na Zemlji koje je na 6. Hrašćinskom astru u Trgovišću 22. svibnja ove godine održao dr. sc. Zoran Ereš s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. Saznat ćemo što su mutacije, kako nastaju, te kako s jedne strane omogućavaju evoluciju, a s druge mogu biti i kobne.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Izadora Moon kreće u školu Harriet Muncaster, knjiga za mlade je Rock pop: 40 legendarnih glazbenika i bendova Hervéa Guilleminota i Jérômea Masija, na odjelu beletristike Vilinska priča Gorana Tribusona, a na stručno-znanstvenom odjelu Koju igru igraš?: Psihologija ljudskih odnosa Erica Bernea. Saznat ćemo i što se priprema u atriju Gradske knjižnice sljedećega vikenda.

Na današnji datum rođeni su Charles Rennie Mackintosh, Josip Badalić, Orhan Pamuk, Liam Neeson, Paul Gauguin, Knud Rasmussen i Dean Martin, otvoreni su Panamski kanal i Graceland, poginuo je Dražen Petrović, a umrli su Dragutin Domjanić, Henry Miller, Josip Klima i Željko Brkanović.

U Vijestima Krugova saznajemo da je u Solinu predstavljena obnova groba sv. Dujma i sarkofaga biskupa Prima, da je humanoidni robot izradio portret kraljice Elizabete II, te da je 6. lipnja u Opatiji otvorena izložba djela Salvadora Dalíja. Govorimo i o aktivnostima u projektu Future Hub Križevci.

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo da je u svemir otputovala nova kineska posada, da su neki projekti u suradnji s Rusima u krizi, da je delegacija Hrvatskog astronomskog saveza na čelu s predsjednikom i glavnim tajnikom posjetila gradilište križevačke zvjezdarnice, te da je uspjelo ne samo promatranje Sunca i večernjeg neba na Križevačkom velikom spravišču, već i lansiranje “raketa” i puštanje “padobrana” s terase Kozmološkog centra u okviru Dječje spraviščijade znanosti i kulture.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu grupe Nick Mason’s Saucerful of Secrets i Princa.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1377 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 7. lipnja od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa
Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije
prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci
sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u
ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da
odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za
razvoj civilnoga društva.


20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.