Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1253

Dr.sc. Davor Mance na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru 9. travnja ove godine (foto R.Matić)
Dr.sc. Davor Mance na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru 9. travnja ove godine (foto R.Matić)

 

Emisija se vraća u program Radija Križevci nakon 7 tjedana ljetnog odmora. Na početku nastavljamo preslušavati predavanje s ovogodišnjeg festivala 10 dana astronomije u Daruvaru, koje je 9. travnja održao inženjer elektrotehnike i elektronike sa Švicarskog instituta za tehnologiju, dr.sc. Davor Mance o projektu InSight, projektu istraživanja Marsa u kojem i sam sudjeluje. Slušamo drugih dvadesetak minuta, nakon što smo početak predavanja slušali još prije ljetne stanke, 16. srpnja.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Hilda i povorka ptica Lukea Pearsona, knjiga za mlade je Ultra Tatjane Kadoić Grmuše, na odjelu beletristike Crne cipele čiji je autor Vit’o Staviarsky, a na stručno-znanstvenom odjelu Glazba kao lijek: Samoterapija zvucima koji liječe Josipa Joea Meixnera.

Vijesti Krugova spominju izložbu o stoljetnoj povijesti Varteksa, međunarodni festival kazališta lutaka u Zagrebu, Međunarodnu noć šišmiša u Kopačkom ritu, ukradenog Banksyjevog štakora, filmski festival i spomenik u Orašju, te Muzej prekinutih veza na gostovanju u Australiji.

Na današnji datum rođeni su Jared Diamond, Charles Sanders Peirce, Robert Koldewey, Arthur Compton, Robert Wise i Edmond O’Brien… sudarili su se zrakoplovi iznad Vrbovca, odigrala se bitka na Maratonskom polju, patentiran je stroj za šivanje, otvoreno je prvo kazalište na Havajima, ubijena je austrijska carica Elizabeta Bavarska, raspala se Austro-Ugarska, počeo je raditi Veliki hadronski sudarač, zatečen prvi pijani vozač, Abebe Bikila osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rimu trčeći bos, održan je na Gibraltaru referendum o suverenosti… Umrli su Ludovik I. Anžuvinac, Ferdinand Konščak, Felix Bloch i Jon Brower Minnoch.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo aktivnosti križevačkih astronoma od promatranja Perzeida do ljetne škole astronomije, astrofizike i kozmologije (i astrofotografije) krajem kolovoza.

U Zanimljivostima spominjemo “ljekovitost” glazbe i brojeva, a emisija završava izrekom Hectora Berlioza.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Henryja Purcella, Hectora Berlioza, Dore Pejačević, Josea Feliciana, Roda Stewarta, Paula McCartneya & Wingsa, te grupa T’Pau i Sonic Youth.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1253 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 10. rujna od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.