Vijećnici doznali o stanju podjele ‘komunalnog’

Hrvatske vode

KRIŽEVCI – Dvije od najvećih gradnji na križevačkom području idućih godina trebale bi biti završenje sustava vodovoda u gradu i susjednim općinama, te odvodnje samo u gradu postavljanjem cijevi u svim ulicama gdje još nisu, te dobrim dijelom zamjenom sada već dotrajalih vodova. Vodovodni dio priče sastoji se od 39 pojedinačnih građevinskih dozvola za gradnju 300-njak kilometara sustava i ukupno će bez PDV-a koštati 218 milijuna kuna. Za projekt odvodnje poznat kao Aglomeracija Križevci u tijeku je izrada studije izvodljivosti, a do kraja godine trebao bi biti gotov i prijedlog javnog natječaja za izvođače posla. Njihov posao bit će gradnja oko 80 kilometara kanalizacijskog sustava, te 30-tak precrpnih stanica, sve zajedno vrijedno 130 milijuna kuna. I dok pripreme za gradnju kanalizacijske mreže idu, makar puno sporije od želja, napori do vodovoda novcem Europske unije morali su stati. Kada će se pokrenuti sada je teško reći, projekt je zaustavljen jer križevačko Komunalno poduzeće nije provelo podjelu i izdvojilo djelatnost vodoopskrbe u posebnu tvrtku, a to pak nije učinilo jer se sudi s načelnikom Kalnika Mladenom Kešerom. On je unatoč odluci svojeg Općinskog vijeća sudskim putem ustao protiv podjele na koji su ostali vlasnici pristali, spor je izgubio, no uložio je žalbu na Visoki trgovački sud, a kada će predmet iz njihovih pretrpanih ladica izići na svjetlo dana – nitko ne može sa sigurnošću reći. Najveći je apsurd u tome, rekao je direktor Komunalnog poduzeća Goran Gregurek na sjednici Gradskog vijeća, što na pitanja zbog čega ne želi prihvatiti ono što svi jesu Kešer ne daje odgovore.

– U međuvremenu je bila još jedna Skupština Društva, 22. veljače, gdje je g. Kešer ponovno kazao da će u roku tri dana dati nagodbu, dakle prijedlog što zapravo želi, zbog čega osporava ovakvu podjelu. Međutim, evo, do danas to nije učinjeno, konstatirao je.

Gregurek veli da je kalnički načelnik loša iznimka na razini cijele države.

Mladen Kešer

– Jedini u Hrvatskoj je g. Kešer kao načelnik Općine izašao s tužbom. Ja sam nedavno bio u Hrvatskim vodama, evo govorim iz prve ruke, dakle oni pitaju tko je taj g. Kešer, može li on doći do nas, da mu mi objasnimo cijeli taj postupak, da ogromni novac koji je na koncu uložen u ovo sve do sada i što bi još trebalo biti uloženo on stopira i sve stoji, istaknuo je Gregurek.

Jedan od rijetkih smislenih i trezvenih oporbenih istupa o ovoj temi na sjednici Gradskog vijeća imao je nezavisni Roko Bašić.

– Ja i dalje predlažem da se stupi u kontakt s njim, bez obzira koliko ovo dugo trajalo na sudu, i da mu se ponudi otkup udjela njegove Općine, napomenuo je.

Gradonačelnik Branko Hrg je odgovorio da su prijepor pokušali riješiti na taj način, ali bez uspjeha.

– Nikada nama nije bilo sporno ni upitno da li bi mi da je neka od općina htjela svoj udio prodati, da li bi ga otkupili – pa naravno da bi. Jer u krajnjem slučaju grad Križevci i nosi to Komunalno poduzeće, pa ono se razvijalo u gradu i 80 posto njihove djelatnosti je u gradu, ako ne i više. Ali nije bilo prijedloga. Znači, mi tražimo od njega da nam on konkretno kaže što želi, što predlaže. Prijedloga nema, rekao je.

Prema društvenome ugovoru Kalniku pripada tri posto vlasništva u Komunalnom, dakako, u novoj tvrtki to bi bilo još manje, pa je vjerojatno da isplata nije ono što si kalnički načelnik priželjkuje. Mogućnost pak da bivše stranačke kolege iz HSS-a udari gdje najviše boli, po novčaniku, djeluje puno vjerojatnija. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.