(FOTO) Otkriven spomenik poginulim križevačkim braniteljima Domovinskog rata

U petak, 17. rujna svečanim otkrivanjem spomen obilježja poginulim braniteljima Domovinskog rata Grada Križevaca obilježen je Dan branitelja Domovinskog rata Grada Križevaca i 30. obljetnica oslobođenja vojnih objekata u Križevcima.

Program je započeo svetom misom zahvalnicom za poginule branitelje u crkvi sv. Ane koju je predvodio monsinjor Jure Bogdan, vojni biskup u suslavlju s župnikom preč. Stjepanom Sovičekom, župnikom župe sv. Barbare u Carevdaru vlč. Dominikom Jaićem te kancelarom Križevačke eparhije o. Vladimirom Simunovićem. Nakon svete mise formirana je kolona predvođena braniteljima, Križevačkom djevojačkom stražom i Gradskim puhačkim orkestrom Križevci do Ulice Franje Tuđmana gdje je održana središnja svečanost. Dijete poginulog branitelja Dejan Plentaj čitao je imena 37-orice poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Križevaca koji su dali svoj život za našu Domovinu.

Nekadašnja predsjednica Kriznog stožera tadašnje Općine Križevci Ivana Sučec Trakoštanec kroz govor se prisjetila događanja koja su prethodila 17. rujnu kada je tadašnja vojarna oslobođena i značaja tog čina u Domovinskom ratu.
Uime branitelja obratio se ratni zapovjednik 3./117. brigade pukovnik Zvonko Beljo koji se osvrnuo na ratni put križevačkih postrojbi i spomenuo značaj novog spomen – obilježja. Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Mario Rajn koji je tom prilikom istaknuo: „Danas više od svega prisjećamo se 37 naših sugrađana, njihovih prerano okončanih života i snažnih uvjerenja kojima su branili Domovinu. Pored nas stoji čvrsti i trajni spomen njihovim žrtvama, žrtvama njihovih roditelja, od kojih mnogi već dijele vječni mir sa svojim sinovima. Spomen je to i njihovoj djeci koja su odrastala bez očeva, a sada i sami imaju djecu koja će svoje djedove slaviti upravo na ovome mjestu.“

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren osvrnuo se na oživljavanje prostora nekadašnje vojarne u Križevcima i na brojne ustanove koje sada djeluju na tom području. Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja i Tomo Medved pozdravio je okupljene i uime predsjednika Hrvatskog sabora i saborskih zastupnika te, uz zahvalu svima koji su dali svoj doprinos izgradnji spomen obilježja, naglasio: „Žrtve Domovinskog rata nikada ne smiju biti zaboravljene, one nas obvezuju na širenje istine o Domovinskom ratu, kao i na borbu protiv zaborava.“

U ime Predsjednika Republike Hrvatske obratio se njegov izaslanik general-pukovnik Marijan Mareković koji je naglasio da će imena poginulih hrvatskih branitelja zauvijek biti zapisana u hrvatskoj povijesti i sjećanju grada Križevaca kao simbol hrvatske patnje, otpora i težnje za slobodom.

Spomen obilježje poginulim križevačkim braniteljima zajedno su otkrili roditelji, udovice i djeca poginulih branitelja te izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske general-pukovnik Marijan Mareković i izaslanik predsjednika Vlade Tomo Medved. Božji blagoslov na otkrivanju spomen obilježja hrvatskim braniteljima u Križevcima zazvao je vojni biskup mons. Jure Bogdan nakon čega su položeni vijenci i zapaljene svijeće brojnih delegacija. U ime roditelja, udovica i djece poginulih branitelja obratio se Zoran Jembrek, dijete poginulog branitelja, koji je zahvalio Ministarstvu hrvatskih branitelja i Gradu Križevcima na izgradnji ovog spomenika.

Svečanost je svojim glazbenim nastupima uveličala sopranistica Ana Fortuna, a svečanosti su, uz prethodno navedene, prisustvovali i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Darko Sobota, izaslanik ministra obrane Ivan Jušić, predsjednik Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Damir Felak, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar s vijećnicima Gradskog vijeća, zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, izaslanik biskupa bjelovarsko-križevačkog preč. Stjepan Soviček, izaslanik vladike križevačkog kancelar Vladimir Simunović, delegacija Grada Novske, načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke Miroslav Puž, načelnik Policijske postaje Križevci Ivan Pukec, umirovljeni generali, brigadiri te časnici i dočasnici Hrvatske vojske, načelnici općina, pročelnici upravnih tijela, predsjednik i članovi Odbora za branitelje, članovi tadašnjeg Kriznog stožera, predstavnici policije koji su sudjelovali u oslobođenju vojarne, župnici i časne sestre, ravnatelji škola, predsjednici udruga, direktori i predstavnici poduzeća te ravnatelji javnih ustanova, kipar spomenika Ivan Nestić i brojni drugi.

Ovim činom završilo je trodnevno obilježavanje Dana branitelja Domovinskog rata Grada Križevaca i 30. obljetnica oslobođenja vojnih objekata u Križevcima koje je započelo podizanjem zastave Republike Hrvatske na crkvi sv. Ane uz paljenje 37 svijeća, potom su položeni vijenci i upaljene svijeće na spomen obilježjima, a održan je i prigodni koncert klape Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice.

Vezano

Komentari su zatvoreni.