Križevačka čunčana čipka predstavljena u Mađarskoj

Na 21. međunarodnom festivalu čipke u Halašu od 6. do 8. svibnja 2022. Križevce je predstavljala čunčana čipka Emine Baričević. Tom su prigodom, kao počasne gošće, na mađarski festival pozvane sve hrvatske čipke. Uz lepoglavsku, pašku i hvarsku čipku, koje su na UNESCO-vom popisu nematerijalne kulturne baštine, Hrvatsku su predstavljale i čipke iz Križevaca, Sikirevaca, Primoštena, Trga kraj Ozlja, Splita i Svete Marije.

– Bila je to prilika za razmjenu ideja, iskustava, različitih tehnika izrade čipke, ali posebno za predstavljanje svoje čipke i svoga grada, izjavila je križevačka čipkarica. Iako je čunčana čipka iz Križevaca mlada, već je imala velik broj predstavljanja – u Mađarskoj, Poljskoj, Sloveniji i diljem Hrvatske, čime se polako stvara jedna nova, lijepa tradicija.

Halaš (Kiskunhalas) se nalazi u jugoistočnoj Mađarskoj u Bačko-kiškunskoj županiji, a čipka zauzima važno mjesto u životu grada. Halaška čipka je vrlo delikatna i posebna, radi se iglom, a ove godine slavi 120 godina postojanja.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.