Zagrebački kvartet tuba oduševio mlade Križevčanke


Noćas je u Zagrebu održan koncert kvarteta tuba XL Zagrebačke filharmonije, čija je moćna glazba preko sat vremena očaravala posjetitelje ispunjene aule Muzeja za umjetnost i obrt. Četvorka u sastavu Viktor Kirčenkov, Mario Šincek, Josip Kapović i Krunoslav Babić izveli su više djela Stevensa, zatim Forbesa i Liszta, a publiku su dodatno razveselili obradama poznatih Take Five, Georgia on My Mind, St. Louis Blues, Sweet Georgia Brown, What a Wonderful World i Fly Me to the Moon.


Jazz-aranžmane na bubnjevima je pratio Ivica Lukšić, a poseban gost večeri bio je mađarski instrumentalist Rolans Szentpali, jedan od najboljih mladih tubista na svijetu, opravdano prozvan "Mozartom na tubi". Na kraju je s kvartetom u latino-ritmu izveo portugalsku skladbu La Musa u vlastitom aranžmanu, a nakon bisa publiku je ostavio zapanjenu Brahmsovim Mađarskim plesom br.5 začinjenim, kako je sam rekao, "romskim osjećajem za glazbu".


Riječ je o drugom koncertu tog kvarteta, a četvrtom u nizu ovogodišnjeg komornog ciklusa puhača Zagrebačke filharmonije pod nazivom Aulos, u okviru kojeg koncertira i puhački oktet. Večerašnji koncert bio je također dobra prigoda za dodatnu edukaciju podmlatka Gradskog puhačkog orkestra Križevci, koje za ulazak u orkestar priprema jedan iz kvarteta XL, profesor Kapović. Ostaje nadati se da će do tada ove jeseni u križevačkom instrumentariju zasjati i jedna nova tuba, sjajem barem približno onim instrumenata četvorice velikana.

Vezano

Komentari su zatvoreni.