Solarne elektrane dobiva još šest javnih zgrada

Dvije škole, dvije sportske dvorane, dječji vrtić i zgrada Gradskog društva Crvenog križa dobit će solarne elektrane ukupno vrijedne 2 milijuna koje su osigurane iz financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveškog financijskog mehanizma. Križevci su, naime, partneri na projektu “One Sun Connecting North and South” koji je pripremila Regionalna energetska agencija Sjever i koji bi trebao početi u lipnju. “Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u pripremi projekata, kao i partnerima iz Regionalne agencije Sjever. Napominjem kako je ovo samo dio napora koje radimo u cilju očuvanja okoliša i energetske samodostatnosti. Mnogi projekti su u tijeku i vjerujemo kako ćemo do 2030. doista postati energetski neovisan grad“, poručio je u priopćenju gradonačelnik Mario Rajn.

Ukupna snaga novih solarnih elektrana iznosit će 265 kW, a izgradit će se na zgradi Gradskog društva Crvenog križa Križevci, Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci, Dječjeg vrtića Križevci, Osnovne škole “Vladimir Nazor”, sportske dvorane Osnovne škole Ljudevita Modeca te nove sportske dvorane.

Križevcima je ovo treći projekt ove godine odobren za sufinanciranje iz Norveškog financijskog mehanizma. Iz istog izvora osigurano je 8 milijuna kuna za dva projekta koji se odnose na eksploataciju geotermalne bušotine Križevčanka – 1, kojima se planira provesti probna eksploatacija za potrebe hidrodinamičkih i laboratorijskih ispitivanja kako bi se utvrdile karakteristike ležišta i definirali parametri potrebni za izradu elaborata o rezervama tople vode.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.