Ustavni sud obustavio pripajanje Vodnih usluga koprivničkom poduzeću

Ustavni sud pokrenuo je postupak za ocjenom ustavnosti i privremeno obustavio vladinu Uredbu o uslužnim područjima prema kojoj su se i križevačke Vodne usluge trebale pripojiti Koprivničkim vodama. “Do donošenja konačne odluke u tom predmetu, Ustavni sud privremeno je obustavio izvršenje svih općih i pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju navedene uredbe”, izvijestio je danas Ustavni sud, a prenosi Hina. Ističu da su prihvatili da razlozi zbog kojih su predlagatelji predložili pokretanje postupka “otvaraju pitanje formalne suglasnosti s Ustavom i zakonom”, ali i “pitanje kriterija prema kojima su uspostavljena uslužna područja i određene njihove granice te kriterija kojima su određena društva preuzimatelji”.

To, dodaju, podrazumijeva podrobno ispitivanje navedenog problema u skladu s ustavnim vrednotama i zakonskim odredbama koje reguliraju navedeno područje. Ustavni sud je, navode, vodeći se načelom pravne sigurnosti i objektivnog pravnog poretka, “ocijenio potrebnim privremeno obustaviti izvršenje svih općih i pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju te uredbe do donošenja odluke o njezinoj suglasnosti s Ustavom i zakonom”.

Naglašavaju, također, da to ne prejudicira konačnu ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom osporenih članaka uredbe i uredbe u cjelini. Vladina Uredba o uslužnim područjima stupila je na snagu početkom godine, a predviđa da se umjesto dosadašnjih 190 isporučitelja vodnih usluga uspostavi 41 uslužno područje s jednim isporučiteljem. Uredbu je trebalo provesti od srpnja.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti potpisali su gradovi Jastrebarsko, Cres, Mali Lošinj, Donja Stubica, Hvar, Stari Grad, Krapina, Križevci, Ogulin, Pregrada, Slatina, Sveta Nedelja, Valpovo i Samobor te općine Sućuraj i Jelsa, a njihovi predstavnici tvrdili su da je voda interes građana, a ne politike te su predlagali da se osporavane odredbe zakona ukinu ili ponište. U križevačkom Gradskom vijeću, podsjetimo, taj prijedlog su podržale sve političke opcije osim vijećnika HDZ-a.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.