Dan narcisa – Udruga “Agata” podsjetila na važnost preventivnih pregleda

Križevački Klub žena s bolestima dojke “Agata” jučer je obilježio Dan narcisa, spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje koji je pokrenula Hrvatska liga protiv raka, a cilj joj je podizanje društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i smanjenja smrtnosti. Na prvu subotu proljeća već tradicionalno se prodaju narcise, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.
Ove godine akciji su se pridružile učiteljice, majke i bake učenika Osnovne škole Ljudevita Modeca koje su ispekle kolače koji su se dijelili građanima. U ime Grada Križevaca, podršku kampanji je dao pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel.

Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj, kao i u većini zemalja u svijetu. Prema posljednjim objavljenim podacima u Hrvatskoj u 2019. zabilježeno je 3 tisuće slučajeva raka dojke, a u 2020. umrle su 722 žene. Iako možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke zbog starenja stanovništva, smrtnost od ove bolesti u Hrvatskoj je u padu petu godinu zaredom. Rak dojke više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, sad je na trećem mjestu nakon raka pluća i debelog crijeva. To je dijelom rezultat provođenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja.


20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.