Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1363

Zvjezdarnica u Korenici 26. veljače 2022. To je najveća zvjezdarnica u Hrvatskoj. Lijevo od nje je radioteleskop (foto Martin Vujić)
Zvjezdarnica u Korenici 26. veljače 2022. To je najveća zvjezdarnica u Hrvatskoj. Lijevo od nje je radioteleskop (foto Martin Vujić)

U Temi Krugova slušamo prvih petnaestak minuta intervjua s Nikolom Mazarekićem, predsjednikom Astronomskog društva Korenica koje dovršava izgradnju i opremanje najveće zvjezdarnice u Hrvatskoj.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Jedan i jedinstven: Priča o razvrstavanju i klasificiranju Neila Packera, knjiga za mlade je Knjiga o matematici: Pustolovine u svijetu oblika i brojeva Annae Weltman i Paula Bostona, na odjelu beletristike Za dobro djeteta Line Holm i Stine Bolther a na stručno-znanstvenom odjelu Iscjeljivanje kolektivne traume: Proces integriranja naših međugeneracijskih i kulturalnih rana Thomasa Hubla i Julie Jordan Avritt.

Na današnji datum rođeni su Petar Skok, Julije Benešić, Oskar Kokoschka i Špiro Guberina, izašao je prvi broj zadarskog Narodnog lista, osnovan je Yellowstone, Henri Becquerel otkrio je radioaktivnost, oteto je dijete pilota Charlesa Lindbergha, na Bikiniju je detonirana vodikova bomba, osnovan je Yahoo, umrli su Toma Rosandić, Karlo Štajner i Vladimir Tadej.

U Vijestima Krugova saznajemo da će se umjetnine Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti izlagati u Dvije palače u Zadru, da je 2. ožujka zagrebačka premijera filma Novi val – 40 godina nakon, da je otvorena izložba Lea Katunarića Kadelea, da je u Rijeci otvorena izložba o ženskim logorima na Golom otoku i Svetom Grguru. Najavljujemo i neke događaje u Križevcima a posebno u projektu Future Hub Križevci za sljedećih tjedan dana.

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo da je Jelsa proglašena Međunarodnom zajednicom tamnog neba, te da su Hrvoje Božić i Ante Radonić dobili “svoje” asteroide.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Frédérica Chopina, Maksima Sozontoviča Berezovskoga i grupe Pink Floyd.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1363 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 1. ožujka od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!


Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa
Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije
prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci
sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u
ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da
odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za
razvoj civilnoga društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.