Rajn i suradnici odgovorili na pitanja o naplati PDV-a Cengizu, aglomeraciji, slaboj rasvjeti u prigradskim mjestima

Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća, kako je to i običaj, gradonačelnika su dočekala pitanja vijećnika u Aktualnom satu. Pitanja je bilo dosta, a vijećnici su se dotakli brojnih tema koje pobuđuju znatan interes građana. Izdvajamo najzanimljivija pitanja, kao i odgovore gradonačelnika Marija Rajna i njegovih suradnika.

Ivana Majdaka zanimalo je plaća li turska tvrtka Cengiz PDV na iznos za koji se utvrdi da su uložili u zonu Gornji Čret te koja je cijena za otkup zemljišta bivšeg Centra za reprodukciju?

Mario Rajn odgovorio je na drugo pitanje. “Odnos je definiran kako je bilo izglasano na sjednici Gradskog vijeća, radi se o odnosu s tvrtkom Terra firma d.d.. Nudili su nam Centar za reprodukciju za 3 milijuna kuna, nismo ušli u kupovinu jer je to više od procijenjene vrijednosti.”

Prvo je pitanje vijećnika Majdaka iz resora za koji je nadležan pročelnik Ivan Biškup, koji je i dao odgovor: “PDV na parcelama Gornjeg Čreta će biti obračunat shodno vrijednosti same infrastrukture. Tvrtka Cengiz će Gradu fakturirati tu infrastrukturu, a mi njima najam i PDV će na taj dio biti obračunat.”

Aleksandra Mijić upozorila je na problem čišćenja kanala u istočnoj strani Vojakovca, gdje su dabrovi načinili štetu te su neka polja poplavljena zbog toga.

“Kanale čisti Hidroregulacija, najmanji je problem dopisom ih upozoriti, trebat će više inzistirati”, izjavio je Rajn.

Antonio Sirovec čuo je glasine da odvojak u Karanama, prema ulici Nikole Tesle, nije uključena u projekt Aglomeracije.

Rajn je odgovorio: “Ne ide u svakoj ulici u svaki odvojak projekt Aglomeracije, ali samo zato jer nije prošlo studiju izvedivosti i financijskog troška. Konkretno, za ovaj slučaj u Karanama ne mogu reći bez da pogledam projektnu dokumentaciju, ali sigurno je bila prilika kad smo imali tu točku na dnevnom redu Gradskog vijeća.”

Helena Kralj Brlek dodala je: “Ovdje se radi o dvije kuće i ljudi koji tamo žive dosad nisu pokazivali interes za priključkom. Ako nam dođe zahtjev riješit ćemo zajedno Grad i Vodne usluge takve priključke.”

Mateju Vrbek roditelji učenika OŠ Vladimir Nazor upozorili su na nedostatak tople vode, sapuna i papira za brisanje ruke. Odgovor na ovo pitanje dao je ravnatelj škole Igor Brkić.

“Što se tiče pitanja o toploj vodi u WC-ima. Roditelji su vjerojatno išli u školu i kada su oni išli u školu u WC-ima nije bilo tople vode, neće je ni bit. Uglavnom, u školama u WC-ima tople vode nema. Ali na punktu gdje je kuhinja imaju toplu vodu za oprati ruke. Što se tiče papira i sapuna, to nije istina, toga uvijek ima. Moguće da se dogodilo u određenom trenutku da nije bilo dovoljno, ali takve propuste u hodu ispravljamo.”

Denis Maksić na Božić je vidio su od trga prema raskrižju komunalni čistači čistili ulice: “Je li grad doista bio toliko prljav da je bilo potrebno da se na Božić čiste ulice? “

Direktor Komunalnog poduzeća Martin Kozjak dao je odgovor na ovo pitanje: “Djelatnici Komunalnog poduzeća svakodnevno čiste ulice, bez obzira radi li se o blagdanu, nedjelji. Taj rad dobiju dodatno plaćeno sukladno Pravilniku o radu.”

Ivica Švagelj upozorio je na spoj ceste od Novih do Novih Bošnjana. Gradonačelnik je prije šest mjeseci obećao da će u roku od 7 dana nasipati kamen, ali do danas taj problem nije riješen, na što je Rajn odgovorio:

“Ako nije napravljeno, pogriješeno je. Možete kontaktirati kolegicu Marijanu Švagelj koja dosta radi po terenu . Provjerit ćemo navode, dozvoljavam da nije odrađeno, žao mi je.”

Hrvoje Gužvinec naveo je da u projektu Aglomeracije Križevci u nekim mjestima već otprije postoji vodovod i samo će dobiti kanalizaciju, a negdje paralelno idu nova kanalizacija i vodovod. Hoće li priključci imati istu cijenu za one koji već imaju vodovod? Odgovorila je Helena Kralj Brlek, direktorica Vodnih usluga:

“Iznos je 850 kuna s PDV-om. Plaća se samo ugradnja vodomjera, taj dio nije obuhvaćen u projektu.”

Ivica Đuranec upitao je može li se postaviti javna rasvjeta u Malom Ravnu na potezu od crkve prema trgovini i kućama iza trgovine. Tamo su se doselile dvije obitelji s malom djecom, a na tom dijelu je mrak.

“Trenutno je na savjetovanju izgradnja nove modernizirane javne rasvjete u prigradskim naseljima, tako da ćemo gledati da i ovaj slučaj bude dio toga. Moramo pogustiti mrežu javne rasvjete, moguće da je već i sada predviđeno da se i na tom mjestu u Malom Ravnu pojača rasvjeta”, rekao je gradonačelnik.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.