Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1315

Spomen ploča Dragutinu Novaku na zgradi bivše munjare u Križevcima (foto R. Matić)
Spomen ploča Dragutinu Novaku (rođenom na datum ove emisije) na zgradi bivše munjare u Križevcima (foto R. Matić)

U Temi Krugova slušamo četvrtih petnaestak minuta predavanja o klimatskim promjenama koje je meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar održala u Gradskoj knjižnici u Križevcima 1. listopada prošle godine na prvoj tribini 16. Culture Shock Festivala.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Taylorin turbotrkač Davida Baddiela, knjiga za mlade je roman Pauline mačke Vlaste Golub, na odjelu beletristike Maud i Aud: Roman o prometu Gunsteina Bakkea, a na stručno-znanstvenom odjelu Sjećanje na domovinski rat Andriane Benčić Kužnar.

Na današnji datum otvorena je bolnica Sestre milosrdnice, rođen je Dragutin Novak, umro je Károly Khuen-Héderváry, Howard Carter otvorio je Tutankamonovu grobnicu, rođen je John Schlesinger, Kanađani su dobili kanadsko državljanstvo, Fidel Castro postao je premijer Kube, započeta je Wikipedija na hrvatskom jeziku…

U Vijestima Krugova govorimo o Živim slikama Muzeja grada Zagreba u online izdanju, o Konavoskoj svadbenoj zdravici, o uspjehu radio drame Potres Hrvatskoga radija, o izložbi Moda i strip, o oslikanim skloništima u stijenama u Tanzaniji, o otkriću antičke pivovare u Egiptu, o najstarijem slavenskom pismu, o događajima na Future Hubu Križevci.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo izračun količine tamne tvari u svemiru, “invaziju” na Mars i zajedničku bazu Rusa i Kineza na Mjesecu, te desetu obljetnicu potrage za meteoritom Križevci.

Korado Korlević izlaže plan potrage z meteoritom prije izlaska na teren 13. veljače 2011. godine (foto iz arhive Perzeida)
Uz desetu obljetnicu meteorita Križevci: Korado Korlević izlaže plan potrage za meteoritom prije izlaska na teren 13. veljače 2011. godine (foto: iz arhive Perzeida)

 

U Zanimljivostima spominjemo neke zabilježene klimatske ekstreme i rekorde, vezano za Temu Krugova, a na kraju pronalazimo nekoliko duhovitih izreka raznih autora.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Antonija Vivaldija, grupa Weather Report, Duran Duran i Buena Vista Social Club, Leonarda Cohena, iz filma The Midnight Cowboy, te sviranje na klaviru Dražena Boića i Ranka Filjaka.

Skraćena verzija emisije Ne dirajte mi krugove broj 1315 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 16. veljače od 17 do 18 sati, a puna verzija (90 minuta) bit će uskoro dostupna na web stranicama Future Huba Križevci gdje su već dostupne emisije od broja 1301 do 1312. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.