Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1359

Prof. dr. sc. Dubravko Horvat na predavanju 'Kako najbrže putovati kroz prostorvrijeme' 28. listopada prošle godine (foto iz arhive Future Huba Križevci)
Prof. dr. sc. Dubravko Horvat na predavanju ‘Kako najbrže putovati kroz prostorvrijeme’ 28. listopada prošle godine (foto iz arhive Future Huba Križevci)

U Temi Krugova nastavljamo preslušavanje predavanja profesora dr. sc. Dubravka Horvata Kako najbrže putovati kroz prostorvrijeme koje je održano 28. listopada prošle godine navečer u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković”. Bilo je to znanstveno-popularno predavanje otvoreno za sve zainteresirane.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Jakov zna sve Lade Franić, knjiga za mlade je Plava je najtoplija boja Jul Maroh, na odjelu beletristike Djevojčica A Abigail Dean, a na stručno-znanstvenom odjelu Doba podjela: Zašto u svijetu niču novi zidovi? Tima Marshalla.

Na današnji datum rođeni su Henry Briggs, Jevgenij Zamjatin, John Ford, William Clark Gable, Vanja Drach i Fritjof Capra. Objavljen je prvi svezak Oxford English Dictionary, Thomas A. Edison završio je rad na prvom filmskom studiju, Rusija je usvojila Gregorijanski kalendar, otkriveno je preko 60 tisuća majanskih građevina, prva je osoba umrla od bolesti COVID-19 izvan Kine. Umrli su Mary Shelley, George Gabriel Stokes, Rudolf Valdec, Piet Mondrian, Clinton Joseph Davisson, Buster Keaton i Werner Heisenberg.

U Vijestima Krugova saznajemo kako je protekla Noć muzeja, kako pandemija utječe na izvedbene umjetnosti, koja je novost u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu, te za koliko je prodana vrijedna Botticellijeva slika. Najavljujemo događaje na projektu Future Hub Križevci.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo svemirski teleskop James Web, otkriće supernove (možda) u međugalaktičkom prostoru, otkriće sporopulsirajućeg izvora zračenja u našoj galaksiji, meteor kod Zadra prošloga utorka, te mogući pad svemirskog smeća na Mjesec.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Giacoma Puccinija, Victora Herberta, Giana Carla Menottija, Igora Kuljerića, te grupa The Platters, Kansas i Parni valjak.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1359 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 1. veljače od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.