Indijski redatelj javlja se ekskluzivno križevačkim gledateljima

Za ljubitelje filma, Future Hub Križevci je za kraj godine pripremio pravu filmsku poslasticu, indijski film Vanaja iz 2006. godine, koji je prikazan na stotinjak međunarodnih filmskih festivala i na njima osvojio 32 nagrade – od Berlina, Kaira i Memphisa do Los Angelesa, Chicaga i Locarna. Zanimljivo je da je redatelj Rajnesh Domalpalli diplomirao elektrotehniku, a filmom se počeo baviti kad je radio kao softverski inženjer u Silicijskoj dolini i tad je upisao magisterij na Sveučilištu Columbia. Priča o Vanaji, 14-godišnjoj djevojčici iz siromašne obitelji koja radi u kući lokalnih bogataša i nada se da će postati plesačica, dio je redateljevog magistarskog rada i u početku je bila inspirirana Pakulinim filmom Sofijin izbor za koji je Meryl Streep dobila Oscara, no konačna verzija fokusirala se na klasne razlike i sukobe koji i dalje utječu na indijsko društvo i kulturu.

Radi se o remek-djelu suvremenog filma, s nevjerojatno uvjerljivom glumom te scenarijom i režijom koji, mnogo bolje od bilo kakvog putopisa ili kratkotrajnog posjeta Indiji, omogućuju upoznavanje s raznim slojevima tamošnje kulture i života. To uključuje kako sve ono što je u njoj uzvišeno, tako i sve mračne strane i probleme jednog vrlo kompleksnog društva. Vanaja je istovremeno individualna priča o uzdizanju ličnosti u sukobu s okolnostima, univerzalna priča o sukobu duha i umjetnosti s ograničenjima društva, kao i izraz borbe za žensko oslobođenje“, kaže voditelj ciklusa filmskih radionica na Future Hubu Petar Pavlović koji je uspio doći do redatelja filma Rajnesha Domalpallija.

Nagrađivani redatelj otkrio je da Vanaja, iako prikazivana po cijelom svijetu, nikad nije prikazana u Indiji pa mu je teško procijeniti kakva bi bila reakcija javnosti na priču koja se tiče njihovog društva. No publika mu se javlja i zahvalan je, kaže, na podršci koju od nje dobiva. Križevačkoj publici napisao je pismo koje će Pavlović pročitati uoči projekcije. Otvoreno je ispričao kako glavnu glumicu, koja je pokupila ovacije festivalske publike i izvrsne kritike, skoro nije ni angažirao, a onda je u godinu dana naučila glumiti i plesati zahtjevan Kuchipudi ples.

Da bi nezavisni film uspio, treba se dogoditi tisuću čuda. Čini mi se da su se u našem slučaju sva dogodila“, poručio je Domalpalli. Film će se prikazati s hrvatskim titlom u četvrtak 30. prosinca u učionici Pučkog otvorenog učilišta u Križevcima u 19 sati. Ulazak na projekciju je slobodan.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.