Predstava ‘Krležine ratne adrese’ u petak na ‘Culture Shocku’

Predstava-Krlezine-ratne-adrese-RGB_webU petak 3. travnja 2015. program 11. Culture Shock Festivala nudi čak dva kulturna događanja u križevačkom Klubu kulture. Najprije se od 21 sat održava kazališna predstava “Krležine ratne adrese” u režiji Marija Kovača te konceptu Suzane Marjanić i Gorana Matovića. Dramaturgiju potpisuju Martina Jurišić, Bojan Koštić, Martina Lončar, Suzana Marjanić, Jasmina Pavić i Dubravka Zima, a igraju: Mario Kovač, Dora Lipovčan, Matija Major, Nikša Marinović, Ivan Grobenski, Ivan Gundic i Krešo Puklavec. Nakon predstave slijedi slušaonica kojom će orkestrirati režiser Kovač u funkciji DJ-a. Ulaz u Klub kulture je na oba događaja slobodan.

“Krležine ratne adrese” su glazbeno-scensko putovanje kroz ratnu memoriju i emocionalno sjećanje Miroslava Krleže na Prvi svjetski rat originalno je održano na njegov rođendan obilaskom zagrebačkih adresa iz autobiografskih i dnevničkih zapisa, s početkom na Gvozdu, a završetkom na grobu. U predstavi ćemo putovati Krležinim psihotoposima iz Davnih dana kao i iz nekih drugih Krležinih autobiografskih i dnevničkih zapisa: Muzej za umjetnost i obrt kojemu kao kronotopu u dnevničkom zapisu pod datumom 17. veljače 1916. Davnih dana povezuje vizitaciju, asentaciju i regrutaciju; nadalje kasarne u kojima je boravio, npr. kasarna u Krajiškoj ulici čiji je mimohod umiranja dokumentirao na stranicama Davnih dana, zatim tu je i Rudolfova kasarna; te Zapadni kolodvor sa završnim scenoslijedom na Krležinu grobu-stećku.

CSF_2015_Mario_Kovac_RGB_webMario Kovač je akademski kazališni i filmski redatelj s četrdesetak profesionalnih i stotinjak amaterskih režija. Snimio je i nekoliko filmova, napisao nekoliko knjiga, pokrenuo desetak festivala, odsvirao ili otpjevao dvjestotinjak koncerata. Radi kao dramski pedagog i voditelj dramskih radionica, član je uredništva časopisa “Kazalište”. On je i kvizolog, šahist, aktivist, a uskoro i doktor znanosti. No, s križevačkom je publikom izgradio poseban odnos u tih desetak puta koliko im je DJ-irao, što nije zanemariv udio u njegovih barem petstotinjak takvih nastupa u životu. Dođite i provjerite zašto Klub kulture uvijek unisono pjeva na izvedbe s Kovačevog DJ-pulta!

Vezano

Komentari su zatvoreni.