Proračun, izgradnja treće škole, uređenje stadiona i gradskih ulica – o tome će večeras raspravljati gradski vijećnici

Obnova stadiona, uvođenje LED javne rasvjete u prigradska naselja, prikupljanje dokumentacije za izgradnju terminala za intermodalni prijevoz, izgradnja zvjezdarnice i uređenje gradskih ulica, najvažniji su projekti za iduću godinu, rekao je gradonačelnik Mario Rajn jučer na konferenciji za medije najavljujući 4. sjednicu Gradskog vijeća. Na dnevnom redu sjednice, koja će se održati večeras telekonferencijskim putem, je donošenje proračuna za 2022., čiji ukupni planirani prihodi i primici te rashodi i izdaci iznose 147 milijuna i 750 tisuća kuna. Za uređenje stadiona i rekonstrukciju javne rasvjete Grad će se kreditno zadužiti u iznosu od 15 milijuna kuna.

Ono što bi mogli financirati iz tekućih sredstava na našim objektima ili za naše tekuće planove, moramo sada alternativno razmišljati o drugim izvorima financiranja jer iz izvornih prihoda moramo financirati aglomeraciju”, pojasnio je gradonačelnik napomenuvši kako će grad za gradski stadion kreditno zadužiti na 10 godina s kamatom od 0,95 posto. U proračunu su predviđena i sredstva za izgradnju zvjezdarnice u sklopu projekta SPARK na kojem je grad jedan od partnera, uz gradske ustanove knjižnicu i Pučko otvoreno učilište.

Riječ je o programu spajanja znanstveno utemeljenih činjenica s popularizacijom znanosti i edukacije, a cijeli projekt će dobiti simboliku jednom kad se završi zvjezdarnica u fizičkom obliku,“ rekao je Rajn.

Najavio je i dovršetak radova na proširenju Dječjeg vrtića čime će se povećati vrtićki kapaciteti i smanjiti liste čekanja, uvođenje produženog boravka u OŠ “Vladimir Nazor” od iduće godine, izgradnju nogostupa u Zagorskoj i parkirališta u Tomislavovoj i Gundrumovoj te izradu projektne dokumentacije za uređenje Ulice Stjepana Radića.

Uz donošenje proračun, važna tema dnevnog reda bit će točka o osnivanju prava građenja između Grada Križevaca i vlasnika nekadašnjeg Centra za reprodukciju u Potočkoj ulici, gdje će se graditi nova osnovna škola. Grad računa na sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i zbog toga je važno, objašnjeno je na konferenciji, da projekt bude pripremljen na vrijeme.

Vjerujem ili bih volio vjerovati da će svi vijećnici Gradskog vijeća stati iza ovih prijedloga pogotovo jer ima niz odluka koje smatram vrlo pozitivnima za daljnji razvoj grada i to ne samo u 2022. godini, nego i za naredno desetljeće, a pogotovo kad pričamo u kontekstu nove škole, za desetljeća koja dolaze“, zaključio je Rajn. Treća osnovna škola trebala bi, rekao je gradonačelnik odgovarajući na pitanje novinara, biti završena u ovom mandatu.

Vezano
1 komentar
  1. Ivo piše:

    Iz kojih izvora finamciranja treća oš, zabluda i neistina su sredstva iz Nacionalnog plana oporavka, jer su tasrrdstva već su ta sredstva već podijeljena i Poslano je izvješće evropskoj komisiji. Sposobnost
    Soroša
    Rajna se očitovala pri izgradnji nove Športske dvorane samo iz jednog izvora financiranja na teret poreznih obveznika iz Gradskog proračuna

Komentari su zatvoreni.