Križevački vijećnici izglasali proračun za 2022. godinu

Složna braća kuću grade – poslovica je koja opisuje 4. sjednicu križevačkog Gradskog vijeća koja je održana večeras telekonferencijskim putem, a na njoj je sudjelovalo 17 od 19 vijećnika. Čak 27 točaka dnevnog reda izglasano je za manje od dva sata uz minimalno ili nimalo rasprave. Da se nekad suprotstavljene političke opcije sada slažu i podržavaju, primijetio je i gradonačelnik Mario Rajn predlažući proračun za iduću godinu.

Vidim da na prijedlog proračuna nije uložen niti jedan amandman, a oko svih dosadašnjih točaka svi se unisono slažu, samo ću naglasiti da ćemo nastaviti i dalje raditi na jednak način, na projektima koji su nam svima u interesu“, rekao je gradonačelnik. Proračun je vrijedan gotovo 148 milijuna kuna i među najznačajnijim projektima su uređenje gradskog stadiona, uvođenje javne rasvjete u ruralna naselja, obnova gradskih ulica, završetak proširenja Gradskog vrtića kao i novi projekti poput treće osnovne škole i intermodalnog terminala.

Za raspravu na točku oko donošenja proračuna javio se vijećnik HDS-a Denis Maksić, no više se govorilo o vinu i vinarima nego o stavkama proračuna. SDP-ov Antonio Sirovec je rekao da je proračun ogledalo “politike kontinuiteta” jer su uvrštene stavke koje je njegova stranka zagovarala i u prošlom sazivu.

Prvenstveno tu mislim na ulaganja u gradski stadion koja klub vijećnika SDP-a podržava. Pozdravljamo i povećanje sredstava za sportske klubove kao i iznose studentskih stipendija, koje su među izdašnijima u Hrvatskoj“, rekao je Sirovec.

Drago mi je da je većina vijećnika prepoznala prekrasne projekte uvrštene u ovaj proračun. Vijećnici HDZ-a podržavaju ovakav prijedlog proračuna i glasat ćemo za njega“, složio se i HDZ-ov Mato Devčić pa je proračun donesen s 16 glasova za i jednim protiv.

Vijećnici su sa 16 glasova podržali i odluku o podizanju kredita za uređenje gradskog stadiona po kamatnoj stopi od 0.95 posto u Erste banci te još jednog za obnovu javne rasvjete u ruralnim područjima po kamati od 0.25 posto kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Ne mogu shvatiti kreditna zaduženja niti glasati za njih. Zadužujemo se za stvari koje gradu ne donose nikakav prihod i s tim se ne mogu složiti“, rekao je nezavisni vijećnik Ivan Majdak. Vijećnici su se složili da stanovnici ruralnih naselja zaslužuju javnu rasvjetu, a pozdravili su i ulaganja u sport i mlade.

Jednoglasno je donesena Odluka o osnivanju prava građenja na zemljištu koje je trenutačno u vlasništvu tvrtke TERRA-FIRMA na rok od dvije godine po cijeni od 7.931,88 kuna mjesečno. Zemljište se nalazi u Potočkoj ulici, na mjestu nekadašnjeg Centra za reprodukciju u stočarstvu, na kojem Grad namjerava izgraditi treću osnovnu školu sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Vezano

Komentari su zatvoreni.