Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1345

Svemirska maglica Bučica – oblak plina koji je davno ispustila umiruća zvijezda. Projekt SPARK će omogućiti svakodnevno promatranje i snimanje ovakvih prizora na nebu (foto: Martin Vujić)

U Temi Krugova slušamo drugu polovicu snimke konferencije na kojoj je predstavljen projekt SPARK u Gradskoj knjižnici Franjo Marković 15. listopada. Tim projektom će Križevci dobiti zvjezdarnicu i prvi kozmološki centar u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, koji će spajati znanstvena istraživanja s programima edukacije i popularizacije iz područja prirodoslovlja, uz poseban naglasak na tematiku svemira i teorijsku fiziku.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Čarolija knjižnice Gabby Dawnay, knjiga za mlade je Gregov dnevnik: Raspad sistema Jeffa Kinneya, na odjelu beletristike Štajga ili put u maglu Ivane Šojat, a na stručno-znanstvenom odjelu Vještine učenja: Priručnik Stelle Cottrell. Čitateljski klub knjižnice KriČak obilježava 5. rođendan, a u Multimedijskoj dvorani održava se u 18 sati predstavljanje knjige o križevačkom, kalničkom i vrbovečkom kraju u srednjem vijeku. U četvrtak na Visokom gospodarskom učilištu održava se predavanje o higijeni i sigurnosti hrane.

Na današnji datum rođeni su Ksaver Šandor Gjalski i Pero Zlatar, bio je vrhunac poplave u Zagrebu, umrli su Carlo Collodi, Fran Galović, Igor Sikorsky i Joža Horvat.

U Vijestima Krugova spominju se Vikinzi u Americi 500 godina prije Kolumba, mač iz doba križarskih ratova, dinosauri, problemi sa zgradom britanskog parlamenta, prodaja Picassovih djela, a najavljujemo i programe u projektu Future Hub Križevci. Tako će se u četvrtak, 28. listopada održati predavanje Kako najbrže putovati kroz prostorvrijeme prof. dr. sc. Dubravka Horvata.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo misiju Lucy i što šef NASA-e misli o NLO-ima. Govorimo i o pripremama za obilježavanje 10 godina meteorita Križevci.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Ivana Mane Jarnovića, Domenica Scarlattija, Jamesa Newtona Howarda, Mahalije Jackson, Zdenka Runjića (Vice Vukova), te banda Metessi & Mondo Bongo.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1345 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 26. listopada od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!


Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.