KTC i Vindija Gimnaziji donirali mikroračunala

Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga jučer je dobila informatičku opremu vrijednu 30 tisuća kuna koju je osigurala tvrtka KTC s partnerom Vindijom. Škola je dobila VIDI X mikroračunala koja je razvila medijska kuća Vidi u suradnji s brojnim hrvatskim tehnološkim kompanijama u sklopu inicijative “Sanjaj i ostvari”, a cilj joj je omogućiti pristup najboljim tehnologijama kao potporu u procesu učenja i traganja za novim spoznajama. Inicijativi su se pridružile mnoge domaće tvrtke koje su prepoznale mogućnost da pomognu lokalnoj zajednici u kojoj posluju donacijom ove informatičke opreme. Dosad su ovakva mikroračunala isporučena u prvih petnaest hrvatskih osnovnih i srednjih škola, među njima i našoj Gimnaziji.
KTC se rado pridružio ovoj inicijativi i drago nam je da učenicima možemo osigurati da im uz nove tehnologije bude dostupno i što više znanja“, rekla je predsjednica Uprave KTC-a Daliborka Kranjčić, a Ilonka Zrnić iz partnerske Vindije dodala je da i oni koriste najnovije tehnologije u stvaranju novih proizvoda.

Vjerujemo da će i nastavnicima i učenicima ovo biti od velike koristi i da će moći što kvalitetnije provoditi razne projekte, usvajati nova znanja i vještine u području digitalnih tehnologija bez kojih nema niti budućnosti“, rekla je Zrnić.

Ova oprema gimnazijalcima će omogućiti praktičnu primjenu znanja iz informatike. Jednostavnije rečeno, pomoći će im da svojim rukama naprave nešto, ne samo za sebe i nastavu informatike, već i za druge predmete, objasnio je nastavnik informatike Milan Đurić.

Postoje razne mogućnosti primjene, od geografije, preko fizike, matematike i drugih predmeta u kojima oni mogu napraviti sa senzorima razne uređaje koji mjere i rade razne pokuse. Time će i nastavu iz drugih predmeta učiniti krajnje zanimljivom i poučnom“, rekao je nastavnik Đurić. Pomoću ove vrijedne opreme u školi bi se napokon trebalo osposobiti i zvono koje ne zvoni već godinu i pol, vjeruje ravnatelj Gimnazije Ivan Peklić koji je zahvalio KTC-u i Vindiji na donaciji.

Očekujemo daljnji razvoj cijelog projekta za koji će nam biti potreban naš osnivač Koprivničko-križevačka županija“, rekao je Peklić. Naime, Gimnazija planira omogućiti učenicima praktičnu upotrebu znanja stečenih kroz nastavu informatike i u drugim područjima.

VIDI X je razvojno mikroračunalo potpuno osmišljeno i projektirano u Hrvatskoj. Na njega se mogu spajati dodatni senzori i upravljati kompleksnim sustavima poput učionica. Križevački gimnazijalci i njihovi nastavnici već imaju puno ideja, no da bi projekt zaživio, školi trebaju i daljnja ulaganja.

Sad nam treba, recimo, pametna narukvica pomoću koje ćemo pratiti učenika, njegov puls, kretanje i druge parametre. Možda otkriju neke rizične faktore, potaknu na promjenu životnih navika i poboljšaju kvalitetu života. No važno je da će sve to koristiti učenicima za njihove radove i istraživanja“, objasnio je ravnatelj u nadi da će ostatak opreme osigurati osnivač škole Koprivničko-križevačka županija.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.