SPARK približava Križevce zvijezdama

Udruga P.O.I.N.T. sa šest partnera predstavila je danas na početnoj konferenciji u križevačkoj Gradskoj knjižnici gotovo tri milijuna kuna vrijedan projekt SPARK – „Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“ zahvaljujući kojem će Križevci dobiti zvjezdarnicu i prvi kozmološki centar u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, koji će spajati znanstvena istraživanja s programima edukacije i popularizacije iz područja prirodoslovlja, uz poseban naglasak na tematiku Svemira i teorijsku fiziku.

Usprkos velikom interesu mladih za Svemir, osim povremenih popularno-znanstvenih jednokratnih predavanja i astronomskih opažanja, u Hrvatskoj do pokretanja ovih aktivnosti, započetih s projektom Future Hub Križevci, nisu postojali kontinuirani programi edukacije o fizici Svemira koje bi vodili znanstvenici koji su i sami uključeni u znanstveno-istraživači rad.

Uz to, teme kozmologije i fizike gravitacije u našoj su zemlji  još uvijek zapostavljene. Želja nam je da ovaj centar postane nositelj znanstvenog istraživanja Svemira, ali i da se u njemu istovremeno odgajaju nove generacije znanstvenika koji su ovladali metodama logičkog, kritičkog i konceptualnog mišljenja“, rekao je voditelj projekta Andrej Dundović, astrofizičar i kozmolog koji se s kolegom Petrom Pavlovićem u Križevce vratio sa svjetskih sveučilišta upravo radi pokretanja centra.

Zvjezdarnica će, uz promatranje nebeskih fenomena, postati mjesto okupljanja i prilika za privlačenje mladih članova“, rekao je Ratko Matić iz Križevačke astronomske udruge Perzeidi, a Ivana Dubravec iz Zaklade za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce“ dodala je da će svi partneri u sljedeće dvije godine trajanja projekta pokazati pravi sinergijski učinak različitih STEM područja i upotpuniti ga daškom inovativnosti i kreativnosti. Ovo je inače prvi projekt za popularizaciju znanosti u Križevcima kojem je partner zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva.

SPARK je idejno ostvario ciljeve koje smo si i mi zadali – imamo priliku povezati se s većim brojem učenika i nastavnika u manjim sredinama, ali i s mnogim entuzijastima. Naš program popularizacije znanosti ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu, idealno će se uklopiti u ovaj projekt“, rekao je voditelj programa Tomislav Jagušt s FER-a. U projektu su partneri i gradske ustanove pa će Gradska knjižnica „Franjo Marković“ biti zadužena za edukacije najmlađih, a u Pučkom otvorenom učilištu će se provoditi radionice informatičkog opismenjavanja starijih. 

Križevački gradonačelnik Mario Rajn pozdravio je početak suradnje s Fakultetom elektrotehnike i računarstva i rekao da gradske ustanove, udruge P.O.I.N.T. i Perzeidi te lokalna zaklada donose značajno osvježenje u zajednicu grada Križevaca u ponudu odgojno-obrazovnih i kulturnih sadržaja.

Iznenadila me inicijativa dvojice znanstvenika, Dundovića i Pavlovića, koji imaju poriv otvoriti se prema široj zajednici. Vidim da taj entuzijazam nije splasnuo i siguran sam da će ova zvjezdarnica biti zanimljiva jednoj široj zajednici i izvan grada, izvan Hrvatske. Grad će biti potpora i partner pa mi drago je da je ovaj projekt prihvaćen i među gradskim vijećnicima“, zaključio je Rajn.

Vrijednost projekta SPARK je 2.907.579,89 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a. Projekt SPARK sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH.

Projekt SPARK – “Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca” provodi se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Trajat će dvije godine i ukupna vrijednost mu je 2.907.579,89 kuna. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge P.O.I.N.T. Za više informacija o EU fondovima www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.