U Križevcima održana 14. Središnja manifestacija kulture Ukrajinaca Hrvatske

Križevci su ovu godinu, uz Zagreb, bili domaćini 14. Središnje manifestacije kulture Ukrajinaca Hrvatske kojom se obilježila 120. obljetnica doseljenja Ukrajinaca u Hrvatsku te 30. obljetnica nezavisnosti Ukrajine. U grkokatoličkoj katedrali Presvetog Trojstva održana je Svečana Božanska liturgija koju je predvodio vladika križevački monsinjor Milan Stipić uz sudjelovanje crkvenih zborova iz Križevaca, Ukrajine i Austrije.

U Velikoj dvorani Hrvatskog doma održan je završni kulturno-umjetnički nastup hrvatskih i inozemnih glazbeno-plesnih ansambala. Prisutnima su se prigodnim riječima obratili veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj NJ.E. Vasylj Kyrylyč, gradonačelnik Mario Rajn te predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Slavko Burda. Završnoj manifestaciji nazočili su vladika križevački monsinjor Milan Stipić te biskup iz Ukrajine mosinjor Stepan Sus.

Nastupili su UKPD „Ivan Franko“ Vukovar, UKPD „Ukrajina“ iz Slavonskog Broda, UKPD „Taras Ševčenko“ Kaniža, KPDU „Karpati“ iz Lipovljana, UKPD „Kobzar“ iz Zagreba, UKPD „Dnjipro“ Rijeka, Plesni ansabl „Dyvocvit“ iz Ukrajine i solisti Prikarpatskog nacionalnog sveučilišta Vasyl Stefanyk iz Ivano-Frankovskog iz Ukrajine te iz Križevaca KUD „Križevci“ i KUD „Prigorje“.

Na samom kraju, predsjednik Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske Vlado Karešin dodijelio je sudionicima i organizatorima zahvalnice. Pokrovitelji ove manifestacije su Savjet za nacionalne manjine RH te Ministarstvo znanosti i obrazovanja uz potporu i suradnju Križevačke eparhije, Gradske knjižnice Grada Zagreba, Instituta za migracije i narodnosti, Veleposlanstva Ukrajine u RH, Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca.

Vezano

Komentari su zatvoreni.