Križevčani će prvi vidjeti veliku izložbu Meštrovićevih portreta

Sve je spremno u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja u Križevcima za veliku izložbu “Ivan Meštrović – portreti suvremenica i suvremenika – univerzumi osobnih susreta i društvenih isprepletenosti” koja se otvara u petak 8. listopada. Ovom izložbom križevačkoj se publici prvi put predstavlja opus jednog od najznačajnijih hrvatskih kipara, a šesnaest skulptura, sabranih iz zbirki Muzeja Ivana Meštrovića (Split-Zagreb), Gliptoteke HAZU (Zagreb), Nacionalnoga muzeja moderne umjetnosti (Zagreb), Galerije umjetnina (Split), te posuđenih od dr. sc. Mate Meštrovića, pružaju uvid u intrigantne društvene, umjetničke i političke veze Ivana Meštrovića.

Autorica izložbe Barbara Vujanović, inače viša kustosica Atelijera Meštrović u Zagrebu, odabirom portreta je prikazala stilski razvoj jednog od najboljih portretista 20. stoljeća – od secesijske stiliziranosti i impresionizma, preko art déco stilizacije do realističnosti međuratnoga razdoblja, a među izloženim skulpturama nalaze se portreti Tolstoja, Nazora, Rodina, Masaryka, Izidora Kršnjavog i drugih domaćih i stranih umjetnika.

Odabir skulptura polazište je za prisjećanje na šesnaest signifikantnih ličnosti koje su ostavile trag u hrvatskom, ruskom, češkom, francuskom i britanskom kulturnom i političkom prostoru. Portreti svjedoče logično ulančavanje kompleksnih odnosa unutar umjetničkih društava i institucija te političkih organizacija, ali i unutar živahnog konteksta salona europskih prijestolnica“, kaže autorica izložbe Barbara Vujanović u katalogu izložbe.

Nakon što će u listopadu i studenome izložba biti postavljena u Križevcima, projekt će se početkom sljedeće godine predstaviti u Galeriji Arheološkoga muzeja u Zagrebu. Ravnateljica križevačkog muzeja Tea Hatadi izložbu je planirala godinu dana i namjera joj je bila pokazati križevačkoj publici bogatstvo koje nas okružuje.

Križevčani vole svoju baštinu i kulturu pa smo otišli do Zagreba i posudili djela Ivana Meštrovića kojeg imamo prilike vidjeti na ulicama grada, spomeničku baštinu ili arhitekturu, no jako je važno da otvorimo funduse i baštinu koju imamo pokažemo publici“, kaže ravnateljica. Pripremanje izložbe bio je izazov i njoj i Atelijeru Meštrović koji je dosad odlazio u velike gradove, a križevačka publika imat će priliku vidjeti neka Meštrovićeva djela koja nisu nikad izlagana.

Kad je riječ o umjetnosti onda se tu ne podilazi publici, nego se publiku educira. Posebno to dolazi do izražaja kad imamo ovako veliko ime koje je obilježilo veliki dio hrvatske povijesti u političkim, kulturnim i umjetničkim područjima“, rekla je Tea Hatadi.

Likovni postav koji potpisuju Damir Gamulin i Antun Sevšek naglašava posebnosti Meštrovićevih remek-djela i omogućuje prisnije upoznavanje posjetitelja izložbe s portretiranim ličnostima koje su obilježile hrvatsku i europsku kulturu i politiku s kraja 19. i iz prve polovice 20. stoljeća. Pred nekim skulpturama postavljene su stolice tako da posjetitelji mogu sjesti, bolje pogledati i razmisliti o umjetniku i njegovom djelu. Izložba je otvorena do 6. studenoga.

Vezano

Komentari su zatvoreni.